Privatne poliklinike nece propasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privatne poliklinike nece propasti cak ni ako ministar Darko Milinovic uvede potpunu zabranu dodatnog rada lijecnika u privatnoj praksi. Njihova mjesta ce se, ako to bude potrebno, popuniti umirovljenim lijecnicima ili strancima, koji vec i sada rade u mnogim privatnim zdravstvenim ustanovama, kažu u Udruzi privatnih poslodavaca u zdravstvu (UPPZ).

- U oftalmologiji vec i sad rade mahom stranci, s kojima pojedine poliklinike imaju sklopljene ugovore. U ginekologiji se angažiraju umirovljeni lijecnici, koji su puno jeftiniji od radno aktivnih, kaže Ivan Gabrilo, tajnik UPPZ-a.

Slican odgovor dobili smo i u privatnim poliklinikama, koje su uvjerene da ih niti rigorozne mjere ne bi bacile na koljena.

- Kako se samo sporadicno oslanjamo na rad konzilijarnih lijecnika, najavljene mjere nece imati negativnih utjecaja na naše poslovanje. Naprotiv, držimo da ce se time minimalizirati nelojalna konkurencija kolega koji rade u privatnoj ordinaciji i više od 30 posto zakonom dozvoljenog radnog vremena, kaže Mladen Jukic, glavni ravnatelj poklinike Sunce.

Zapošljavanjem cetiri do pet novih djelatnika ova bi poliklinika, tvrdi Jukic, riješila problem u slucaju da ostane bez "vanjskih suradnika".

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o kriterijima koji bi odredili koji ce lijecnici smjeti raditi i u privatnoj praksi, a koji ce se morati odluciti za jedan od dvaju sektora - privatni ili javni, u EU-u ogranicenja uglavnom ne postoje. Europske države to su podrucje regulirale razlicito, pa se negdje može raditi kumulativno u obje djelatnosti, a u Njemackoj primjerice postoje koncesije i za bolnice, pa tako i lijecnici koji rade u bolnici mogu biti privatnici.

Naš je postojeci zakon koji ureduje to podrucje, kažu u Hrvatskoj lijecnickoj komori, uskladen s europskim zakonodavstvom. Do ogranicavanja rada lijecnika u privatnoj praksi, istice predsjednik Komore, Hrvoje Minigo, doci ce kad udemo u EU, primjenom direktive o radnom vremenu.


Podijeli: Facebook Twiter