Privatne ordinacije ipak neće plaćati PDV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privatne poliklinike i liječničke ordinacije ipak neće plaćati PDV na svoje usluge kao što se moglo zaključiti iz pravilnika o PDV-u koji je prošlog četvrtka objavljen u Narodnim novinama. Naime, Porezna uprava Ministarstva financija povukla je sporni članak i sve zdravstvene usluge oslobodila plaćanja PDV-a od 25 posto.

Najava uvođenja PDV-a u privatnu praksu koncem prošlog tjedna jako je uznemirila stručnjake u privatnoj praksi i vlasnike privatnih poliklinika. Uvođenje PDV-a od 25 posto značilo bi i isto toliko poskupljenje usluge za krajnjeg korisnika, odnosno pacijenta.

Bez poskupljenja PDV od 25 posto značajno bi otežao funkcioniranje većih sustava, dok bi manje privatne sustave praktički bacio na koljena. Privatnici su zbog naprečac donesenog pravilnika koji znatno poskupljuje uslugu i diskriminira privatno zdravstvo u odnosu na javno, najavljivali i podizanje ustavne tužbe zbog diskriminacije prema vlasništvu. Ipak, na sastanku u Poreznoj upravi, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca uspjeli su postići dogovor s Ministarstvom financija. (B. ČALUŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter