Privatizirani Uljanik preuzima 3. maj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik Plovidba i Fondovi gospodarske suradnje (FGS) u privatizaciju rijeckog brodogradilišta 3. maj ulaze posredno, i to preko pulskog Brodogradilišta Uljanik, otkrivaju naši izvori.

Po modelu koji je vec usuglašen s Vladom, a navodno dobrim dijelom i s Europskom komisijom, Uljanik Plovidba i FGS osnovat ce posebnu tvrtku koja bi trebala sudjelovati u privatizaciji Uljanika.

Predvideno je da ta tvrtka preuzme oko trideset posto vlasništva nad jedinim zdravim domacim škverom, dok bi ostatak vlasnickog udjela preuzeli mali dionicari i zaposlenici pulskog brodogradilišta, a onda bi Brodogradilište Uljanik, kao tvrtka u vecinskom privatnom vlasništvu, privatiziralo 3. maj.

Time bi dva najveca sjevernojadranska brodogradilišta objedinila poslovanje i nastup na tržištu, a ispunili bi se i uvjeti Europske komisije za privatizaciju škverova. S druge strane, to znaci da prvo treba provesti privatizaciju Uljanika, a tek potom i 3. maja, no izvori smatraju da za to ima dovoljno vremena buduci da kupoprodajni ugovor za 3. maj mora biti potpisan do datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja iduce godine.

Potvrdu ovakvog modela privatizacije iz Uljanik Plovidbe jucer nije bilo moguce dobiti, a ni Uprava 3. maja nije bila raspoložena za komentare, objašnjavajuci da o privatizaciji odlucuje vecinski vlasnik, odnosno Vlada.

Trecemajski sindikalisti na pitanje o mogucem ulasku FGS-ova i Uljanika u vlasnicku strukturu ponavljaju da im je pri odabiru buduceg vlasnika najvažnije zadržavanje brodogradevne djelatnosti i ocuvanje radnih mjesta, ali i prozivaju Vladu zbog izostanka socijalnog dijaloga sa sindikatima.

U prici o privatizaciji 3. maja spominje se i Tankerska plovidba iz Zadra, od cijeg smo predsjednika Uprave Lenka Milina pokušali dobiti potvrdu te informacije, no poruceno nam je da ne može odgovoriti na to pitanje.


Podijeli: Facebook Twiter