Privatizacija zdravstva uništit ce sustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncesija u zdravstvu Hrvatske - neznanje ili smišljeno razaranje zdravstvenog sustava, jedna je od tema danas završenog dvodnevnog 9. kongresa Hrvatskog društva obiteljskih lijecnika na Crvenom otoku. Zakon o koncesijama bio je tema i završnog okruglog stola. Do kraja godine županije moraju raspisati natjecaj za koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Koncesije ce zamijeniti dosadašnji zakup ambulanti koji je vec uvelike privatizirao zdravstvo.

Lijecnici strahuju da ce koncesije primarnu medicinu još više skrenuti u privatne vode što nikako nije dobro za široku populaciju. "Zamislite da se vojska ili policija daje u koncesiju, svi bi se poceli smijati, a koncesiji u zdravstvu se ne cude", ilustrira ovaj problem dr. Bruno Mazzi, rovinjski lijecnik i jedan od organizatora skupa.- Hrvatsko zdravstvo danas je na prekretnici izmedu tržišnog i socijalnog, a Zakon o koncesiji gura ga prema americkom sustavu zdravstva koji je neprihvatljiv, rekao je dr. Dražen Gorjanski iz Zagreba.

Umjesto toga lijecnici se zalažu za vracanje uloge domova zdravlja. U protivnom cijeli ce se sustav primarne zdravstvene zaštite urušiti, jer privatni sektor ne može obavljati socijalnu ulogu, receno je. Primarna zdravstvena zaštita prije svega trebala bi biti preventivna i sprjecavati bolesti. Zdravstvu temeljenom na tržišnim principima, medutim, treba više bolesnih ljudi kojima ce prodavati više lijekova, više dijagnostike i više zahvata. Interesi ta dva sustava su suprotstavljeni. Interesi privatnih lobija sigurno nisu i interesi osiguranika.

- Postavljeni su pogrešni zakonski okviri, posebno kad je rijec o koncesiji, izjavio je Mile Klepo, ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu.

- Prepisujuci krivo slovenski sustav, nakalemljeno je nešto što ne drži vodu. Zdravstvu ne treba radikalna privatizacija, javni sektor ne može se obavljati kroz privatnu praksu. Domovi zdravlja ne bi trebali ici u koncesije. Zato zakon treba prolongirati, a ne primijeniti. Umjesto toga potrebno je ojacati materijalni položaj domova zdravlja, pojacati kontrolu sustava i bolje vrednovati rad lijecnika. Ne smijemo šutjeti, jer ako šutimo onda smo suucesnici, porucio je okupljenim lijecnicima Klepo.Na primjedbu lijecnika "tko nas što pita", odgovorio je i Dražen Gorjanski, rekavši da su srušeni i drugi zakoni koji nisu valjali primjerice zabrana rada nedjeljom. Zbog toga i lijecnici moraju reagirati na zakone koji nisu primjereni, koji degradiraju sustav. "Moramo se opirati nasilju nad zdravstvenim sustavom", zakljucili su.


Podijeli: Facebook Twiter