Privatizacija vodi prema stecaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Potvrdilo se ono što smo na pocetku govorili, a to je da interesa za kupovinu brodogradilišta nece biti. U srijedu smo otvorili tek dvije ponude od kojih samo jedna formalno ispunjava uvjete natjecaja, ali podrazumijeva prenamjenu prostora u buducnosti. Unatoc tome predsjednica hrvatske Vlade tvrdi da je povoljno vrijeme za privatizaciju brodogradnje. Oni u kope, a svi ostali u špade", komentirao je aktualne dogadaje Ozren Matijaševic, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, na konferenciji za novinare održanoj u petak u Sindikatu Istre i Kvarnera u Puli.

Matijaševic naglašava da je citava strucna javnost upozoravala da privatizacija nece biti uspješna u ovim uvjetima enormnog smanjenja narudžbi brodova. "Da su se brodogradilišta prodavala sa zemljištem, lako bi se našlo kupca, ali pomorsko dobro je srecom izuzeto i prodaje se samo koncesija", smatra on. Zbog svega toga sindikat još jednom zahtijeva odustajanje od drugog kruga privatizacije. "Imamo alternativu, predlažemo javno-privatno partnerstvo putem kojeg bi se provela nužna restrukturiranja. U tom partnerstvu sudjelovali bi svi koji su životno zainteresirani za brodogradnju. U protivnom brodogradilišta ce završiti u stecaju", tvrdi Matijaševic.

Na naš upit cemu žaliti što za Uljanik nije bilo ponude kada se i dalje priželjkuje da on ostane u pretežno državnom vlasništvu odgovorio je Rajko Kutlaca, glavni povjerenik SIK-a u Uljaniku. "Neuspješnim prvim krugom privatizacije hrvatske brodogradnje smanjuje se rejting svim škverovima kod bankara", smatra Kutlaca.

Podsjeca da je ove godine u svijetu sklopljeno manje od 200 ugovora za izgradnju novih brodova i to za 560 svjetskih brodogradilišta, dok je 2007. sklopljeno cak 5.600 ugovora. Uljanik može dulje preživjeti krizu, ali ako se ovakvi uvjeti nastave, buducnost je neizvjesna, veli Kutlaca. "Forsiranje drugog kruga privatizacije pod svaku cijenu znaci voditi brodogradilišta prema stecaju, što u hrvatskim uvjetima znaci likvidaciju. Kamo ce nas to odvesti? Nakon toga možemo se još samo baviti prodajom. Prodat cemo otoke, nekretnine i što nam još ostaje? Možemo još samo ljude prodavati", konstatira.

Bruno Bulic, predsjednik SIK-a, ustvrdio je da je stihijska privatizacija strateških djelatnosti štetna. "Danas samo 19 posto ljudi radi u realnom sektoru i oni ne mogu hraniti sve ostale. U jedinicama lokalne uprave i samouprave zaposleno je 78.000 ljudi, što je daleko previše", rekao je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter