Pritvoreno 11 turskih generala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Ankari naredio je u srijedu pritvor za šest aktivnih i pet umirovljenih generala uhicenih u ponedjeljak u istrazi o vojnom državnom udaru koji je srušio islamisticku vladu 1997., izvješcuje agencija Anadolija.

Medu zatocenim casnicima nalazi se i jedan od sadašnjih visokih zapovjednika turske kopnene vojske general Berkay Turgut, javlja agencija.

Šesnaest casnika ili bivših casnika te jedan civil uhiceni su u ponedjeljak kako bi se ispitala njihova uloga u svrgavanju islamistickog premijera Necmettina Erbakana. Dvojica od njih pušteni su, a sud je odlucio da još cetvorica ostane na slobodi.

Radi se o cetvrtom valu uhicenja vezanih uz državni udar 1997. tijekom zadnjih tjedana. Tridesetak bivših casnika vec je preventivno pritvoreno u Ankari u ocekivanju njihova sudenja. Optuženi su za "pokušaj svrgavanja vlade i djelomicnog ili potpunog onemogucavanja njezina djelovanja", piše tužiteljstvo.

Prije 15 godina skupina generala postavila je vladi ultimatum i defilirala s tenkovima u predgradu Ankare, primoravši je na ostavku bez nasilja. Prije 1997. vojska koju se smatra jamstvom sekularizma, srušila je tri vlade izravnim intervencijama postrojbi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter