Pritvorena Julija Timošenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Kijevu, na kojemu se vodi sudski proces protiv bivše ukrajinske premijerke i clanice oporbe Julije Timošenko zbog zloporabe ovlasti, u petak je donio odluku o njezinu pritvaranju.

Tužiteljstvo, koje optužuje Timošenko za nezakonito prisiljavanje državne energetske tvrtke Naftogaz da potpiše ugovor s Rusijom 2009. o opskrbi plinom, tvrdilo je da Timošenko remeti sudski postupak. Predsjednik suda Rodion Kirejev udovoljio je zahtjevu tužiteljstva koje je tražilo pritvor za Juliju Timošenko zbog uzastopnih kršenja sudskih propisa. Nije rekao koliko ce pritvor trajati.

Odmah po donošenju sudske odluke, Timošenko je zatražila da joj se ne stavljaju lisice dok se nalazi u dvorani za saslušanje.

Timošenko je odbacila sve optužbe protiv sebe kao politicki motivirane, a zapadne vlade su izrazile zabrinutost zbog ovoga procesa. Nedugo prije uhicenja Timošenko ukrajinski premijer Mikola Azarov svjedocio je protiv bivše premijerke, a njegovo svjedocenje, kako prenosi France presse, nije prethodno bilo najavljeno.


Podijeli: Facebook Twiter