Pritvor za predsjednika Uprave MOL-a Hernadija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija Županijski sud u Zagrebu odredio je pritvor nakon što se u srijedu nije pojavio u Zagrebu kako bi bio ispitan u istrazi što je protiv njega vodi USKOK.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, a ta sudska odluka osnov je za raspisivanje europskog uhidbenog naloga te eventualno međunarodne tjeralice koja će vrijediti i izvan teritorija EU.

Raspisivanje uhidbenog naloga u nadležnosti je USKOK-a.

Da se Hernadi neće odazvati pozivu USKOK-a bilo je jasno još prije desetak dana kada je mađarsko državno odvjetništvo odbacilo zahtjev da se ispita predsjednika uprave MOL-a zbog optužbe da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera i tako MOL-u osigurao upravljačka prava u Ini.

Sanader je već nepravomoćno osuđen, a mađarsko odvjetništvo, pozivajući se na nacionalne interese, odbija pozive hrvatskog USKOK-a kad je Hernadi u pitanju.

S obzirom na dosadašnje ponašanje mađarskog državnog odvjetništva malo je vjerojatno da će oni postupiti po uhidbenom nalogu, a pri tome bi se mogli pozivati na činjenicu da je u Mađarskoj provedena istraga i da Mađari nisu pronašli ništa sporno u Hernadijevom postupku.

Uz to pitanje je jesu li Hernadiju ikada proslijedili poziv iz Hrvatske. No, ako Mađari i neće izručiti Hernadija pitanje je što će napraviti ostale zemlje s obzirom da se radi o Europskom uhidbenom nalogu. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter