Pritvor za 5 osumnjičenih s medicine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je pritvor za petero osumnjičenika, rekla je novinarima zamjenica ravnatelja USKOK-a Vanja Marušić.

Prema neslužbenim podatcima, jednomjesečni istražni zatvor određen je profesoru anatomije Zlatku Keloviću, dr. Boži Lončaru, mužu zamjenice glavnoga državnog odvjetnika, studentu demonstratoru Mati Milasu, tajnici na referadi Matiji Čepo i Željku Čakarunu. Neslužbeno se doznaje da su neki  osumnjičenici priznali kazneno djelo za koje ih se tereti.

USKOK je pokrenuo istragu protiv 12 osoba, a za petero osumnjičenih pritvor je zatražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ostali osumnjičenici branit će se sa slobode. 

 USKOK je objavio da je nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja pokrenuo istragu protiv 12 osoba koje sumnjiči za primanje i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na te zlouporabe te protuzakonito posredovanje.

Prvoosumnjičenog izvanrednog profesora Medicinskog fakulteta na Katedri za anatomiju Zlatka Kelovića tereti se da je u tri slučaja za novac "prodao" ispit.

Troje osumnjičenih tereti se da su u rujnu ove godine profesora Kelovića zatražilo da se jednu studenticu pusti na ispitu bez obzira na pokazano znanje. Profesor je pristao ali, kako kažu u USKOK-u, uz uvjet da mu plate 1000 eura. 

Dvije osumnjičenice pristale su platiti 500 eura, nakon čega je profesor osigurao da se osumnjičenoj studentici 20. rujna upiše ocjena dovoljan. 

Kelovića se sumnjiči da je u drugom slučaju zatražio 2000 eura za upis prolazne ocjene iz predmeta Anatomija, na što su neimenovani osumnjičenici pristali i platili taj iznos.

U trećem slučaju profesora se tereti da je također u rujnu ove godine neovlašteno pribavio pismeni ispit iz predmeta Anatomija, a zatim je od desetoosumnjičenog demonstratora na Katedri za anatomiju zatražio da pronađe studente zainteresirane za kupnju ispitnih pitanja. Demonstrator je kontaktirao svog poznanika jedanaestoosumnjičenog Božu Lončara, liječnika u KB Dubravi i supruga jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Višnje Lončar, koji je na taj način sinu Hrvoju nabavio pismeni ispit. No, kako dvanaestoosumnjičeni Hrvoje Lončar usprkos tome nije položio pismeni dio ispita, njegov otac je od profesora zatražio da mu ponovo nabavi pismeni dio ispita za drugi rok, na što je Kelović pristao ali uz naknadu od 5000 kuna.

Po pisanju nekih medija, antikorupcijska akcija na Medicinskom fakultetu se zakomplicirala kada je Marko Svalina, nedavno uhićeni djelatnik policijskog USKOK-a, osumnjičen da je podatke iz tajnih istraga dilao trećim osobama, pa i pojedincima iz kriminalnog miljea, upozorio jednog od članova obitelji Lončar da su upali u tajne mjere. Informacija je potom navodno došla do Višnje Lončar koja je sve prijavila Bajiću.

Nagađa se da je dvoje osumnjičenih sinoć na ispitivanju u USKOK-u priznalo krivnju, dok su se ostali branili šutnjom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter