Pritegneš bolje ruksak i odlaziš

S drugog dana festivala Verse (Danilo MEMEDOVIĆ)
S drugog dana festivala Verse (Danilo MEMEDOVIĆ)

Putopis je oduvijek bio posebno zanimljiv književni žanr, koji je više od same književnosti, spoj geografije, povijesti, sociologije, kulture življenja, umjetnosti i još mnogo čega i koji je vrlo teško koncizno definirati. Taj se žanr svidio i sestrama Valić, mladim pulskim poduzetnim organizatoricama događanja u kulturi – Marijani i Vanji, koje su prošle godine, nakon nekog vremena razmišljanja i planiranja, pokrenule festival Verse namijenjen upravo putopisima.

Zanimljivi gosti

Kako je kazala Marijana Valić na otvorenju održanome na pulskom Kaštelu, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre odakle se pruža izniman vidik, nakon prošlogodišnjeg izdanja i pozitivnih kritika i komentara, odlučile su pokrenuti i drugo izdanje te manifestacije.

- Literarna je to šetnja te festival putopisa i kulturnih ruta. Zamišljene kao književne večeri na kojima se predstavljaju i razgovaraju putopisci, avanturisti, teoretičari, kulturni antropolozi i etnolozi, te ostali književnici, Verse su ambasadori svoje kulture u stranom prostoru i tuđe kulture u vlastitoj zemlji te predstavljaju kulturni koridor, koridor znanja, doživljaja i iskustva, kazala je Marijana Valić.

Potom su gosti, šest zanimljivih imena razgovarali uz moderatoricu Vlatku Kolarović o raznim aspektima putovanja. Maja Klarić kao jedina dama te Boris Veličan, Jerko Bakotin, Hrvoje Ivančić, Marko Pogačar i Krešimir Sučević Međeral.

"Zakoračiš i kažeš/sad više povratka nema/pritegneš bolje ruksak i odlaziš/tiho strahujući da će ti trud biti uzaludan/ali on nikad nije takav/jer i iz neuspjeha štošta naučimo", glase stihovi putopjesnikinje Maje Klarić koja je kazala da je žanr putopjesništva neobičan u Hrvatskoj, te da su njezine pjesme vezane uz putovanja, ali nisu putopisi u pravom smislu riječi.

- Putujem kadgod stignem, radim kao književna prevoditeljica i moj posao nije vezan za ured i ne moram tražiti ferije za putovanje, sama si rasporedim posao i putovanja. Mene je osobno jako promijenilo i jako je utjecalo na moj život hodočašće, ističe Klarić.

Krešimir Sučević Međeral govorio je o svojoj strasti prema putovanjima, te naglasio da je svako sljedeće putovanje išao sve dalje. Prisjetio se i putovanja Francuskom-Švicarskom-Belgijom i Luksemburgom. Marko Pogačar je rekao da je možda zalutao među putopiscima te prisjetio se svog putovanja put Pule i festivala Monteparadiso.

Hrvoje Ivančić prestao je brojati putovanja, ističući da ona imaju veliku ulogu i posebno mjesto u njegovom životu. Jerko Bakotin posebno voli razgovore s ljudima tijekom putovanja, na sve to ga navodi znatiželja za upoznavanjem, te putuje iz ljubavi.

Tijekom razgovora s ovim gostima dotaknute su brojne teme, kao na primjer činjenica da mnogi ljudi vole putovati u egzotične zemlje, a ne upoznati bliske krajeve, kao i činjenica da ponekad postoje neutemeljene predrasude prema određenim krajevima. Svi su se gosti složili da je važno imati pravi putopis iz pravih krajeva. (V. BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter