Pristup u kazalište omogućen i osobama u invalidskim kolicima

Idućeg tjedna bit će gotova rampa za invalide u INK-u
Idućeg tjedna bit će gotova rampa za invalide u INK-u

Grad Pula u potpunosti je prilagodio pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću svim ustanovama u kulturi kojih je osnivač, a to su Istarsko narodno kazalište -  Gradsko kazalište Pula, Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Pula film festival. Pristupačnost ovih ustanova građanima Pule u svakom smislu je bio prioritet.

Lift u knjižnici

Upravo se ovih dana završavaju radovi u Istarskom narodnom kazalištu te će već sljedećeg tjedna kazalište imati u potpunosti prilagođen ulaz za osobe sa smanjenom pokretljivošću, zatim rampu za pristup i ulazak na scenu.

Osim toga, izgrađena je i sanitarna jedinica te je postavljena platforma - rampa za pristup sanitarnom čvoru posebno opremljenom za invalide. Gradska knjižnica i čitaonica Pula, u Središnjoj knjižnici ima osiguran pristup za invalidne osobe, počevši od samog ulaza u knjižicu gdje je omogućen pristup bez barijere. Ulaskom u knjižnicu može se koristiti lift koji povezuje suteren, prizemlje i prvi kat pa tako osobe u invalidskim kolicima imaju pristup svim prostorima i odjelima (Dječji odjel, Odjel multimedije, Dvorana, Odjel beletristike, Općeznanstveni odjel, Uprava knjižnice) knjižnice. Od samoga otvorenja, knjižnica ima rampe i sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom, a upravo je fizička dostupnost osobama s invaliditetom omogućila uspostavu suradnje koja se uspješno provodi od 2004. godine s udrugama koje djeluju na području Grada Pule i šire.

Osim toga, dugi niz godina Gradska knjižnica i čitaonica Pula omogućava osobama s invaliditetom besplatan upis putem njihovih matičnih udruga, a programi koji se odvijaju u knjižnici, slobodni su i besplatni za svih.

Pomoć u kinu

Prostorije Čitaonice kluba umirovljenika Pula također su u potpunosti prilagođene invalidnim osobama (ulaz bez barijere) pa je tako u prostorijama Kluba postavljena rampa, a na raspolaganju je i sanitarni čvor za invalide. Također, u Knjižnici Veruda, koja se nalazi u prizemlju zgrade, omogućen je nesmetan pristup osobama s invaliditetom.

Pula film festival u svom radu maksimalnu pažnju posvećuje osobama s invaliditetom kojima djelatnici Festivala asistiraju  prilikom samog filmskog festivala. Adekvatan ulaz osiguran je i u Kino Valli, kao i zaseban sanitarni čvor koji je u potpunosti prilagođen osobama u invalidskim kolicima. Osim toga, Ustanova Pula film festival omogućava besplatne ulaznice za korisnike raznih institucija kao što su to primjerice Škola za odgoj i obrazovanje čiji učenici posjećuju FUŠ, Odjel za psihijatriju Opće bolnice Pula i drugi te osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica, dok osobama s invaliditetom i njihovim pratnjama omogućuje i povoljniju ulaznicu. Gradske ustanove u kulturi otvorene su za sve vidove suradnje i pomoći da bi pridonijele integraciji osoba s invaliditetom u kulturni život grada. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter