Pristigao 631 zahtjev za mjesto u vrtiću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U komunalnoj palači danas je održana konferencija za novinare na kojoj je objavljen prijedlog liste prvenstva za upise u dječje vrtiće. Prema riječima zamjenice gradonačelnika Elena Puh Belci ukupno je zaprimljen 631 zahtjev, osam zahtjeva više nego lani.

- Prijedlog liste prvenstva za upis u vrtić izrađen je da bi se vidjelo tko udovoljava, a tko nije udovoljio Pravilniku o upisima u dječje vrtiće. Prema podacima povjerenstva za upise, 529 zahtjeva udovoljava pravilniku, a 102 zahtjeva ne udovoljavaju, rekla je Puh Belci te dodala da svi oni koji nisu zadovoljni ili smatraju da su u nečem zakinuti imaju rok od pet dana na žalbu koju mogu predati do 15. srpnja.

Žalbe se mogu predati osobno u pisarnicu Grada Pule ili putem elektronske pošte. Od 102 zahtjeva koja ne udovoljavaju Pravilniku o upisima u dječje vrtiće, nastavila je Puh Belci, pet ih nema potpunu dokumentaciju, u 55 slučajeva roditelji/skrbnici nisu iz Pule, a u 42 slučaja dijete koje se upisuje u vrtić još nije napunilo godinu dana. Kao i posljednjih godina, roditelji su imali mogućnost birati tri vrtića u koja žele upisati dijete, no hoće li se udovoljiti svima, zasad nije moguće znati.

- Kada se napravi konačna lista, tada ćemo moći govoriti o tome jesu li ispunjene sve želje roditelja. No, sudeći prema iskustvima prijašnjih godina, u 95 posto slučajeva roditelji djecu upišu u vrtić koji im je bio prvi izbor, veli Puh Belci.

Predsjednica Povjerenstva za upis Mirjana Hervatin napomenula je da roditelji moraju znati da prijedlog liste ne znači da je dijete već upisano u taj vrtić, već da valja sačekati konačnu listu, odnosno istek žalbenog roka.

Nadležni pročelnik Erik Lukšić napomenuo je da su greške uvijek moguće te je apelirao na sve roditelje da još jednom provjere dokumentaciju i bodove jer se u praksi pokazalo da je u nekim zahtjevima nedostajao tek jedan potpis ili potvrda pa automatski se nije udovoljilo pravilniku.

Prijedlog liste reda prvenstva upisa i odluka o odbijanju prijava za upis u dječje vrtiće u pedagoškoj godini 2013./2014. objavljeni su na oglasnim pločama dječjih vrtića i na službenim web-stranicama Grada Pule te vrtića Pula i Rin Tin Tin Pula-Pola.

Uvid u prijedlog liste od ove godine moguće je samo uz internetsku šifru koju su roditelji zajedno s uputom o korištenju dobili na potvrdi za prijem dokumentacije. Na taj način je osiguran ograničen pristup koji ne ugrožava transparentnost i pravednost jedinstvenih upisa u Gradu Puli, već štiti privatnost podataka djece. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter