Prisluškuju li vaše razgovore na Skypeu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trojan.Peskyspy radi upravo to, snima razgovore koji se vode preko Skype VoIP-a (Voice over IP), aplikacije za internetsku telefoniju.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju trojanci napisani za "špijuniranje" korisnika Skypea, medutim ovo je prvi put da Skype Trojan može snimati telefonske pozive. Ova štetocina napada racunala koji rade pod operativnim sustavima Windows 2000, 95, ME, NZ, XP, Vista i Windows server 2003.

Strucnjaci isticu da se ne radi ni o kakvom sigurnosnom propustu u Skypeu, vec jednostavno Trojan.Peskyspy presrece audio streaming i pretvara ga u MP3 datoteku koja se može slati udaljenom "prisluškivacu".

Zbog velike popularnosti Skypea, ugroženo je mnogo racunala, jer je javno dostupan i moguce je da ga netko prilagodi kako bi bio znatno opasniji. Medutim, ono što ohrabruje je da je ovaj trojanac karakteristican iskljucivo za Skype i ne može se za sada širiti s racunala na racunalo.

Naime, sigurnosna tvrtka Symantec pronašla je da je izvorni kod Trojan.Peskyspy javno dostupan i da može raditi i na drugim popularnim VoIP aplikacijama.

Symantec istice da je za zaštitu važno redovito raditi update Skypea te koristiti Microsoftov Windows Update kako biste bili sigurni da su vaši Windowsi ažurirani sa svim sigurnosnim zakrpama.

Više možete pronaci ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter