Prisjećanje na žrtve Uroša Martinovića i Pietra Gastića

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U Puli je danas održana komemoracija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i Društva Crnogoraca Grada Pule te položeni vijenci na spomen obilježja u Kraškoj ulici u povodu 73. obljetnice ubojstva antifašista Uroša Martinovića i Pietra Gastića koju je predvodio predsjednik udruge Livio Blašković.

Uroš Martinović i Pietro Gastić ubijeni su uoči Badnjaka 1944. godine u zgradi Vila Stipe, a ubio ih je zloglasni pulski fašist Spiridone Nicolini. U toj zgradi stanovali su i poznati aktivisti Bruno Franković i Francesco Nefat, koji je ujedno bio i prvi gradonačelnik grada Pule.

Dana 24. prosinca 1944. Nicolini je došao ispred zgrade u automobilu SS-ovaca i obratio se Glasniću napadajući ga da je poznati partizanski rukovodilac, nakon čega ga je počeo tuči

te ga ubio ispred žene i jednogodišnje kćeri. Nakon ubojstva, fašisti su u baraci pored vile ustrijelili Uroša Martinovića Crnogorca koji je rođen 1888. godine u Bajicama kod Cetinje. Zanimljiv je borbeni put Uroša koji je 1941. godine uhićen i prebačen u logore u Albaniji i Italiji, da bi 1943. godine došao u Pulu gdje je imao rodbinu. Po dolasku u Pulu zapošljava se kao glavni predradnik koji kopa kanale, bunkere i obrambena utvrđenja za potrebe antifašista, te tako sakuplja novac, municiju, lijekove, odjeću i obuću te šalje partizanima zbog čega je i ubijen. S obzirom na to da je partizanski pokret u Puli bio vrlo jak i organiziran, poznati pulski antifašista Oriente Raunić ubio je Nicolinia u današnjoj školi Tone Peruško te ga je time kaznio za sva zlodjela koja je učinio u Puli.

- Danas se sa sjetom i tugom prisjećamo ove dvojice heroja koji su svojim životima platili za pravedniji i bolji život, izjavio je Blašković te dodao da su fašizam i nacizam u velikoj ekspanziji pa ni naša država nije daleko od toga.

- Naša država i današnje rukovodstvo ponižavaju i omalovažavaju antifašizam, ne priznaju antifašizam već je sve to ekstremna desnica koja na sve moguće načine želi sebe izdignuti, a antifašistički pokret ne priznaju, ne poznaju, ne cijene nego samo pljuju i blate, zaključio je Blašković. (A. LONČARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter