Prisjećanje na sve one koji su zaslužili svetost

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Prva dva dana mjeseca studenog vjernici se na osobit način prisjećaju i duhovno povezuju sa svojim pokojnicima. Kršćani 1. studenog slave blagdan Svih svetih, a 2. studenog Dušni dan. Za vjernike to nije tek uspomena na pokojne već, kako je na misi za blagdan Svih svetih rekao pazinski župnik vlč. Mladen Matika, vjera u prekogrobni život i Božju nagradu, a to zapravo daje pravi smisao ovim danima, ali i svemu što tih dana vjernici čine.

Zahvala

Crkva je od svojih najranijih dana jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Od samih početaka bogoslužja u misi se spominju imena mučenika, koji su po cijenu života svjedočili vjeru u Isusa Krista. Budući da je broj mučenika i drugih svetaca tijekom vremena postajao sve veći bilo ih je teško, zapravo nemoguće nabrojati. Crkva je mnoge od njih razvrstala u kalendar određujući dane u godini kada će ih se štovati i prisjećati se njihovog mučeništva. Međutim, ni to nije bilo dovoljno pa je ustanovljen blagdan Svih svetih, ali se na taj dan vjernici ne sjećaju samo svetaca uzdignutih na čast oltara već i onog mnoštva ljudi koji su otišli s ovoga svijeta, a njihova se imena ne nalaze na popisima svetaca. To su osobe koje su tijekom svog života ostvarile velika djela ljubavi prema Bogu i prema bližnjima, a blagdan Svih svetih Crkva upravo njima posvećuje. To su bili ljudi, a vjerojatno i danas takvi žive u našoj blizini, koji su neupadljivo i savjesno obavljali svoj posao, svoje dužnosti, često su podnosili nepravde, ali su pokorom i strpljenjem zadovoljili za svoje grijehe. To su požrtvovne majke i očevi, vrsni radnici svake struke, ali i svi ostali koji su svojim radom i  djelovanjem svjedočili vjeru nesebično pomažući bližnjima u svakodnevici i nevolji. Upravo je njima, tim svetim ljudima, čija su imena zagubljena u protoku zemaljskog vremena Crkva posvetila blagdan Svih svetih. Stoga Crkva 1. studenog poziva sve ljude, a posebno vjernike da se sjete upravo takvih ljudi, da im se zahvale i preporuče. "To je pravi smisao posjeta grobovima na blagdan Svih svetih", poručuje vlč. Matika. U današnje se vrijeme blagdan Svih svetih često pogrešno naziva Danom mrtvih. "To nije točno", upozorava vlč. Matika. Dodajući kako kršćanska poruka jasno govori da smrt nije kraj već samo prijelaz u novi život, život s Bogom "oči u oči". 

Molitva za duše

Slaveći spomen na sve preminule koji su svojim životom i djelom zaslužili svetost, diljem Istre u nedjelju su se slavile mise na grobljima. U ostalima su nakon mise vjernici pohodili posljednja počivališta svojih pokojnih, a svećenici su blagoslivljali groblja.

U ponedjeljak, 2. studenog, slavi se Dušni dan kada se vjernici sjećaju svih svojih dragih pokojnika. Običaj je da se taj dan pohode njihovi grobovi u znak pažnje i vjere. Na Dušni dan vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti i uvede u svoje blaženstvo.

Pulsko groblje obišlo više od 200 tisuća ljudi

U nedjelju je diljem zemlje obilježen blagdan Svi sveti. Dan je to kada se misnim slavljima u crkvama obilježava spomen na svete mučenike, dan kada se prisjeća svih onih koji više nisu s nama, dan kada građani obilaze grobove svojih najmilijih te uz molitvu i u miru obilježavaju blagdan. Bilo je tako i na pulskom Gradskom groblju gdje je već od jutra pristizalo stotine ljudi.

Blagdan dočekan spremno i organizirano

S cvijećem i svijećama, građani su obilazili i uređivali grobove svojih umrlih, prizivajući uspomene i sjećanja. Mirno i dostojanstveno, palile su se svijeće, polagalo cvijeće, u tišini molilo. Usprkos velikoj gužvi, prema procjenama, računajući posljednje dane, već je u nedjelju do podne pulsko groblje obišlo 200 tisuća ljudi.

- Nedjeljni je dan na pulskom groblju protekao mirno, bez većih problema u prometu. Naši djelatnici, policija i djelatnici Pulaparkinga i Herculanee cijeli su dan pomagali, regulirali i usmjeravali problem, i zastoja nije bilo, rekao nam je direktor Gradskog groblja Darko Buršić, kazavši da će ove godine broj građana koji obilaze grobove svojih najmilijih ili pale svijeće na Centralnom križu zasigurno premašiti brojku od 200 tisuća.

Buršić nam je kazao da su se veće gužve počele stvarati oko podneva kada su počele pristizati organizirane grupe, te mahom stariji ljudi. Čitavo vrijeme, nastavio je, djelatnici groblja na usluzi su građanima za bilo kakva pitanja ili poslove. I zaista, nije bilo kutka pulskog groblja gdje nisu bili djelatnici, stojeći na usluzi građanima. Ukoliko je bilo potrebno, dovozili su pijesak za uređenje staza oko grobova, skupljali su dogorjele lampione i svijeće, čistili suho cvijeće, praznili kante za smeće i stare lampione. Sve u svemu, blagdan je dočekan spremno i organizirano.

- Dolazim često na pulsko groblje obići svoje, a na blagdan Svih svetih obavezno. Koliko god je svaki put teško, na blagdan je na groblju poseban ugođaj. Puno je cvijeća, puno svijeća, sve je nekako drukčije izgleda, i koliko to može biti na groblju, lijepo je, kazala nam je jedan od mnogobrojnih građana koje smo susreli na pulskom groblju u našem obilasku.

Na pulskom je groblju, kao i svake godine, bilo organizirano i paljenje svijeća na centralnom dijelu gdje svijeće mogu zapaliti i oni koji nemaju pokojnike na pulskom groblju već negdje drugdje.

- Drago mi je što postoji mjesto na groblju gdje mogu zapaliti svijeću i pomoliti se za svoje umrle, kazao nam je pak jedan od onih kojemu su bližnji pokopani na drugom groblju, a koji su nedjeljni dan došli obilježiti na taj način.

U večernjim satima atmosfera posebnija

I nije bio jednini jer se na centralnom dijelu svake minute molilo i palilo svijeće. Isto kao na ostatku groblja gdje priljev građana nije popuštao ni u večernjim satima. Gradsko groblje naime tijekom blagdana radi od 0 do 24 sata stoga je nemali broj onih koji najmilije posjećuju upravo u večernjim satima kada je atmosfera još posebnija. U mraku zapaljene svijeće dolaze do izražaja, i stvaraju posebnu svjetlost i doživljaj koji se može doživjeti isključivo tijekom blagdana.

Groblje i u ponedjeljak otvoreno od 0 do 24

Groblje je od 0 do 24 otvoreno i u ponedjeljak, na Dušni dan. I u ponedjeljak će Pulaprometovi autobusi voziti besplatno svakih pola sata, i to prije podne od 8.30 do 11 sati i poslijepodne od 15 do 18 sati. Vozit će na relacijama Gradsko groblje - Starih statuta - Giardini - Zagrebačka - Mletačka - Trg Republike - Marulićeva - Nazorova - Trg Republike - Dalmatinova (tržnica) - Smareglina - Giardini - Istarska - Flavijevska (Arena, apoteka Punta) - 43. istarska divizija (autobusni kolodvor) - Gradsko groblje. Besplatni prijevoz bit će omogućen i na relaciji od gradskog groblja Pula do groblja u Štinjanu. Tijekom nedjelje i ponedjeljka, uvedena su pojačana dežurstva i nadzor na gradskom groblju i groblju u Štinjanu. (M. RIMANIĆ, N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter