Prisjećanje na povijest protkanu kulturom i domoljubljem

Nova vizura Trga pred Kaštelom (M. RIMANIĆ)
Nova vizura Trga pred Kaštelom (M. RIMANIĆ)

Obilježavanje 175. obljetnice Matice hrvatske u Umagu je upotpunjeno i otvaranjem novih prostorija za rad umaškog Ogranka te društvene organizacije koja promiče hrvatski nacionalni identitet u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života.

Svečana proslava vrijednog i važnog jubileja počela je u umaškoj gradskoj vijećnici gdje je predsjednik Ogranka MH Umag Mato Vidović pozdravio sudionike svečanosti, među kojima su bili predsjednik i tajnik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović i Zorislav Lukić, predstavnici Grada Umaga na čelu s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i drugi gosti.

Jedna od najstarijih kulturnih ustanova

Vidović je posebno pozdravio sve dosadašnje predsjednike umaškog Ogranka te iznio neke važnije podatke o djelovanju Matice hrvatske na umaškim prostorima.

- Prema meni dostupnim podacima, Matica hrvatska u Umagu spominje se prije 117 godina, kada je zabilježena aktivnost 12 članova. Kroz godine broj se članova mijenjao, a danas umaški ogranak broji dvadesetak članova i brojne simpatizere. Matica hrvatska doprinosi očuvanju kulture, identiteta naroda i nacije. Kroz godine svog postojanja svjedočila je mnogim vladama i pogledima, ali je uvijek opstala. Narodi i nacije ne propadaju osim ako ne izgube tradiciju i uspomene, kulturu i običaje, a to su vrijednosti koje opstaju, to je izvor snage i naše Matice hrvatske, rekao je Mato Vidović.

Pozdravljajući uvažene goste i sve sudionike svečanosti, umaški gradonačelnik Vili Bassanese je naglasio kako je povijest Matice hrvatske bogata te protkana kulturom i domoljubljem svih onih koji su je stvarali i održali do današnjih dana, te se zahvalio umaškom Ogranku MH na doprinosu kulturnom životu i ugledu te sredine.

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović je u svom obraćanju podsjetio da je Matica jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljena 10. veljače 1842. godine pod imenom Matica ilirska.

Gradili povijest umaškoga ogranka

- Matica je od svojih 175 godina gotovo 150 bila najvažnija kulturna ustanova naroda koji nije imao punu državnost pa je na sebe kadšto preuzimala zadaće koje u redovitim prilikama kulturnoj ustanovi ne pripadaju. Već pri utemeljenju pred sebe stavila cilj da osim izdavačke, djelatnosti, u isti mah prosvjećuje najšire slojeve hrvatskoga pučanstva. Matica je, povrh toga, u sebi jačala i oko sebe širila shvaćanje da kultura zahtijeva ujedinjavanje znanstvenih i umjetničkih djelatnosti. Slaveći 175. obljetnicu Matice hrvatske prisjećamo se sa zahvalnošću onih koji su gradili i grade njezinu povijest, a ovdje posebno onih koji su svojom ljubavlju i radom gradili povijest umaškoga ogranka, rekao je akademik Damjanović i pozvao sve da pomognu u Matičinu radu.

Ogranak MH Umag od sada će sjedište imati u Ulici Sv. Mihaela gdje su uzvanici i domaćini preselili iz umaške vijećnice i nastavili svečanost u novim prostorijama koje je presijecanjem vrpce otvorio akademik Damjanović. To je prvi puta da umaški Ogranak MH ima svoje prostorije za koje, kao ni ostale umaške udruge ne plaća najamninu. Unatoč tome Ogranak je imao plodnu aktivnost, pa i onu izdavačku. Sada članovi imaju na raspolaganju 60-tak „kvadrata“ i daleko bolje uvjete za rad i ukupno djelovanje.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su učenici PŠ Petrovija i umaški zbor Korona. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter