Prisilna likvidacija Credo banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog utvrdenih znacajnih nezakonitosti u poslovanju i neprovodenja mjera naloženih od središnje banke za otklanjanje nepravilnosti, Savjet Hrvatske narodne banke odlucio je oduzeti odobrenje za rad Credo banci d.d., Split, priopceno je iz HNB-a.

Istovremeno je donesena i odluka o pokretanju postupka prisilne likvidacije banke, koju provode likvidatori imenovani od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, cime prestaju sve ovlasti dosadašnje uprave i nadzornog odbora Credo banke d.d. te ovlasti glavne skupštine dionicara, navode iz središnje banke.

Izravni nadzor te banke HNB je zapoceo koncem svibnja ove godine. Buduci da je utvrdeno stanje bilo bitno lošije od onoga što je Credo banka prikazivala u svojim izvješcima, banka je ostala pod pojacanim nadzorom HNB-a, da bi se njeno poslovanje pokušalo dovesti u zakonske okvire, uz dokapitalizaciju neophodnu za stabilnije buduce poslovanje.

Gubitak je, navode iz HNB-a, velikim dijelom posljedica plasmana odobravanih njenim vecinskim dionicarima i s njima povezanim osobama preko ogranicenja propisanih zakonom, a bez odgovarajuce kreditne sposobnosti i adekvatnih cvrstih instrumenata osiguranja, bez definirane namjene, bez obracuna naknada i troškova platnog prometa, s ugovorenim jednokratnim povratom glavnice i kamata, te uz višekratna prolongiranja otplate.

Za ilustraciju ustanovljene poslovne prakse u Credo banci d.d., u kojoj nisu poštovani ni važeci zakonski propisi niti interni akti same banke, a ni osnovna nacela i procedure zdravog bankovnog poslovanja, dovoljno je navesti da su krediti jednoj od dviju grupa vecinskih dionicara i s njima povezanim osobama (grupa Adut-Barac) krajem ožujka dosizali 60 posto jamstvenog kapitala, a drugoj grupi i s njom povezanim osobama (grupa Alkom-Vukovic) cak 84 posto, iako je zakonom propisano da izloženost prema osobama u posebnom odnosu s bankom ne smije prelaziti 10 posto njenog jamstvenog kapitala. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter