Prisiljeni mokriti iza kioska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putnike koji autobusom dolaze u Pazin ili na svom putu samo zastaju na ovdašnjem autobusnom kolodvoru docekuje neugodno iznenadenje. Ocekujuci olakšanje nakon dugog sjedenja u autobusu u Pazinu su prisiljeni nuždu obavljati iza kolodvorskog zida. Na to je vijece na posljednjoj sjednici upozorio i vijecnik Stjepan Gabric rekavši da su vozaci putnicima prisiljeni odgovoriti da malu nuždu mogu obaviti iza kioska, a za veliku ipak moraju pricekati Ravnu Goru… "Komentar je suvišan", dodao je Gabric.

Pazinski je, još nedovršeni, autobusni kolodvor u ovom obliku izgraden 1983. godine. Neriješeni vlasnicki odnosi, jer je dio zemljišta na kojem se nalazi u državnom vlasništvu, prijece gradnju kolodvorske zgrade. Brojni zahtjevi, požurnice i molbe upucene iz Pazina Ministarstvu pravosuda još nisu dale željenih rezultata. Pazin traži povrat zemljišta, koje je 1948. eksproprirala Kotarska eksproprijacijska komisija s nakanom gradnje zgrade suda. Iako sud na tom mjestu nije izgraden, zemljište je ostalo upisano kao opcenarodna imovina s pravom upravljanja Ministarstva pravosuda NR Hrvatske. Utemeljenjem Republike Hrvatske te su parcele postale državno vlasništvo.

Sve to ipak ne bi trebalo prijeciti Grad da se više brine o kolodvoru, ponajprije o njegovoj cistoci, ali i primjerenom zahodu. Gabric je na svoje pitanje zatražio pisani odgovor, a Daniel Maurovic, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje, nije nam spreman komentirati prije nego razmotri cijeli predmet da bi što cjelovitije odgovorio na vijecnicko pitanje. Dodao je tek da se razgovara s korisnicima nekoliko kioska na autobusnoj stanici o mogucnosti nadzora nad zahodom. No dok se sve to ne precizira ili riješi, Maurovic nije voljan davati službene izjave.

Svemu tomu treba dodati i potpuno beskorisnu plocu s voznim redom koja odavno nije cišcena, a kamoli njen sadržaj prilagodavan stvarnom autobusnom redu vožnje. Stoga više dezinformira nego informira putnike. Sve to stvara ružnu sliku o gradu koji mnogi upoznaju i pamte samo s autobusnog sjedala ili po neugodnom smradu iz kioska.


Podijeli: Facebook Twiter