Prisegnuli premijer Vučić i nova vlada Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aleksandar Vučić od nedjelje navečer novi je premijer Srbije a predvodit će vladu koja ima 16 ministarstava i 19 članova, odlučili su zastupnici Skupštine Srbije. Vučić i članovi vlade prisegnuli su večeras pred zastupnicima, a svečanosti je nazočio i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Za vladu koju je tijekom dana, nakon trosatnog govora u parlamentu, predstavio Vučić, glasovalo je 198 od nazočnih 250 zastupnika, protiv ih je bilo 23, šest se suzdržalo od glasovanja, a jedan se zastupnik nije htio izjasniti.

Vučićeva vlada imat će 16 ministara od kojih su troje i potpredsjednici vlade, te dva ministra bez portfelja.

Bivši premijer i predsjednik socijalista (SPS) Ivica Dačić bit će prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, Zorana Mihajlović (SNS) potpredsjednica je vlade i ministrica prometa, građevine i infrastrukture, a treća potpredsjednica je Kori Udovički koja će ujedno voditi resor državne uprave i lokalne samouprave, a u vladi je kao nestranački kadar.

Nestranački ministri su i Lazar Krstić u resoru financija, Dušan Vujović čiji je portfelj gospodarstvo, Ivan Tasovac koji će biti zadužen za kulturu i informiranje, te Srđan Verbić na čelu ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja.

Snežana Bogosavljević Bošković (SPS) ministrica je poljoprivrede i okoliša, Aleksandar Antić (SPS) ministar energetike i rudarstva, a Rasim Ljajić (SDPS) ministar trgovine, telekomunikacija i turizma.

Resor pravosuđa i dalje će voditi Nikola Selaković (SNS), dok će policiju preuzeti donedavni predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović (SNS).

Vaterpolist Vanja Udovičić (SNS) i u ovoj će vladi biti ministar za sport i mlade, Bratislav Gašić (SNS) preuzet će ministarstvo obrane, a Zlatibor Lončar (SNS) ministarstvo zdravlja.

Aleksandar Vulin iz Pokreta socijalista ministar je rada, zapošljavanja i socijalne skrbi, dok će ministri bez porfelja biti Jadranka Joksimović (SNS), zadužena za eurointegracije, te Velimir Ilić (Nova Srbija), zadužen za izvanredne situacije.

Vučić je ranije danas u trosatnom govoru u kojem je predstavio program vlade i svoj tim istaknuo da su tri najvažnija zadatka vlade reforma ekonomije kroz paket reformskih zakona, razvoj privatnog sektora i konsolidacija proračuna smanjenjem troškova u javnom sektoru.

Vučić je, predstavljajući zastupnicima svoj program i ministarski tim, najavio da će rad ministara biti na provjeri svakih šest mjeseci i svoju odgovornost za rad vlade stavio je ispred svih članova svog kabineta. "Ovo je program za oporavak ekonomije i nacije... Preuzimam punu odgovornost za sve odluke buduće vlade, prvi ću snositi posljedice”, naglasio je Vučić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter