Prisegnula nova austrijska vlada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova koalicijska vlada socijaldemokrata (SPOe) i narodnjaka (OeVP) u Austriji preuzela je dužnost nakon što je austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer u ponedjeljak imenovao članove vlade koji su pred njim položili prisegu.

Austrijski je predsjednik imenovao socijaldemokrata Wernera Faymanna (53) saveznim kancelarom. Vicekancelarom i ministrom financija imenovao je predsjednika konzervativne Narodne stranke Michaela Spindeleggera (53).

Fischer je nakon svečane prisege zaželio uspjeh u radu novoj vladi i izrazio očekivanja da će biti stabilna.

U Austriji su krajem rujna održani parlamentarni izbori na kojima su socijaldemokrati i narodnjaci osvojili 50,8 posto glasova birača, odnosno 99 mandata u parlamentu od ukupno 183 zastupnika. Dvije stranke tvorile su u prošlom mandatu austrijsku vladajuću koaliciju.

Pregovori o sastavljanju nove vlade bili su vrlo teški, ali su predstavljali i velik izazov jer bi u slučaju neuspjeha u formiranju vladajuće koalicije izgledno bilo ponavljanje izbora na kojima bi, prema svim anketama ovih dana, krajnje desna Slobodarska stranka prednjačila pred socijaldemokratima i narodnjacima.

Kancelar Faymann izjavio je u nedjelju da je održao obećanje da će Austrija dobiti novu vladu prije Božića ocjenjujući da je to bila jedina mogućnost da zemlja ne dobije vladu u koju bi ušla krajnja desnica. Nova austrijska vlada ima 16 članova, uključujući i kancelara i vicekancelara te dva državna tajnika.

Tim Socijaldemokratske stranke sastavljen je od povjerljivih Faymannovih suradnika koji su bili i u bivšoj vladi. Među njima je i dugogodišnji bliski suradnik i prijatelj Wernera Faymanna, Josef Ostermayer (52), koji će biti ministar u uredu saveznog kancelara zadužen za kulturu, medije i zaposlenike u državnim službama. Za njega se procjenjuje da će biti najutjecajnija figura u austrijskoj vladi.

U timu Narodne stranke najviše pozornosti domaćih, a posebice stranih medija izazvao je novi ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz (27), koji je bio u bivšoj vladi državni tajnik za integraciju i taj će resor također zadržati. Kurz je postao najmlađi ministar u političkoj povijesti Austrije i najmlađi ministar vanjskih poslova u Europi.

Nova austrijska vlada suočena je s brojnim kritikama i oporbenih stranaka i analitičara i medija kako u novom koalicijskom programu rada od 122 stranice ne nudi ništa novo osim nekoliko novih ministara.

Politolog Peter Filzmeier ocijenio je da su dvije stranke uspjele postići "potreban konsenzus-umjetnost mogućeg" odlučivši zajedno raditi idućih pet godina. Nova velika koalicija na čelu s kancelarom Faymannom sutra će se predstaviti u austrijskom saveznom parlamentu.

Dok je u dvorcu Hofburg trajala svečana prisega dvjestotinjak studenata prosvjedovalo je pred dvorcem protiv ukidanja ministarstva znanosti koje je prema novom koalicijskom programu prešlo u sastav ministarstva gospodarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter