Prirodoslovlje na buzetskom školskom igralištu

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Uronili su u čaroban svijet pokusa, a podjednako ih je oduševilo jaje bez ljuske, kao i pokus crna mamba, male Buzećane iz Dječjeg vrtića "Grdelin" kao i osnovce Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" za koje su srednjoškolci Srednje škole Buzet priredili projekt "Prirodoslovlje na školskom igralištu".

Na betonskom igralištu ispred srednjoškolske zgrade omogućili su obilazak deset punktova, štandova, sa zanimljivim sadržajima iz fizike, kemije, biologije i matematike, uz prigodne demonstracije i pojašnjenja koja su svojim mladim posjetiteljima davali gotovo svi učenici četiri gimnazijska odjela buzetske Srednje škole. Buzet - grad prijatelj djece lani je raspisao natječaj i time potaknuo srednjoškolce da osmisle projekt "Prirodoslovlje na školskom igralištu" i naprave nešto što uglavnom ne mogu zbog nedostatka novaca.

- Projekt smo kandidirali na gradski natječaj i dobili sedam tisuća kuna, dovoljno da polaznicima vrtića i osnovcima pokažemo neke zanimljive pokuse i zaintrigiramo ih za prirodne predmete, izjavila je voditeljica projekta, profesorica fizike Margareta Gumilar. U projekt su uključena četiri profesora sa četiri predmeta iz prirodoslovlja, a njime su obuhvaćene sve generacije mladih, od vrtićkog, osnovnoškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Hit projekta bili su Nenjutnovski fluidi, tekućine koje se u određenim uvjetima ponašaju kao vrsta čvrste tvari.

Potom vađenje DNK iz banane, ili pak pokus sa jajetom bez ljuske. Jaje, uronjeno prethodno 24 sata u alkoholni ocat, ostane bez ljuske, i nalik je na gumenu prozirnu lopticu pa je vidljivo da je žumanjak u gornjem dijelu jajeta što je djeci neobično jer imaju percepciju da je žumanjak u sredini. Polaznicima vrtića bilo je zanimljivo i jaje koje tone, lebdi i pluta zbog različite gustoće vode koja je povećavana dodavanjem soli.

- Uvjerena sam da će sva djeca danas sama kod kuće probati neki od pokusa i to je jedan od naših ciljeva, da damo na značenju prirodnim znanostima, izjavila je profesorica Gumilar. Jaje bez ljuske bilo je favorit-pokus malenom David Krnjusu. - Nikada nisam vidio takvo jaje, povjerio nam je maleni David. Njegovu vršnjakinju Hanu Cotić oduševio je pokus lava efekta i to zbog mjehurića. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter