Prirodnom kozmetikom do ljepote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prirodnoj kozmetici gotovo svi bazni sastojci su ljekoviti, a osim što njeguju našu kožu, ulaze u krvotok i blagotvorno utjecu na zdravlje. Vecina tih sastojaka je jestiva i može se koristiti u pripremi hrane ili ljekovitih pripravaka.

Najcešci prirodni sastojci koji njeguju našu kožu su biljni maslaci koji se dobivaju uglavnom ekstrakcijom iz tropskih biljaka, biljna ulja, macerati ili ljekovita ulja i mirisne tekucine i etericna ulja.



Ljekovite i mirisne biljke te cvijece su cesti sastojci kozmetike, a koriste se za kupanje, pilinge, ispiranje lica, parenje lica i za mirisne vodice. Od davnima su poznate biljke koje uljepšavaju.

Lavanda se koristi vec stoljecima za cišcenje i smirivanje kože, a odlicna je za opekline. Ružine latice su nježne i umirujuce, što ih cini pogodnima za sve tipove kože, pogotovo za suhu i zrelu kožu. Kamilica se još od davnina koristi protiv ekcema i zahtjevnih kožnih stanja, a pogodna je za sve tipove kože.



?umbir je odlican za problematicnu kožu i regeneraciju. Neven se koristi protiv kožnih upala. Ružmarin je odlican za cišcenje i smirivanje kože. Aloe vera je odlicna za sve tipove kože jer regenerira i vraca sjaj koži. Hamamelis ima protuupalno i analgetsko djelovanje, posebno kod bolova u mišicima. Kadulja se koristi protiv upala na koži i u usnoj šupljini. Ljubicica je idealna za suhu i osjetljivu kožu, a djeluje protiv bora i svih upala na koži.



Kantarion ili gospina trava djeluje protuupalno i regenerirajuce pa je pogodan za sve tipove kože. Gavez smanjuje bore, strije i ožiljke te duboko regenerira tkiva. Bršljan cisti razne naslage masnoca i otrova u dubinskim dijelovima kože (celulit). Cicak se koristi kod alergijskih i kožnih bolesti, a jaca i korijen kose.


Podijeli: Facebook Twiter