Prirodni sapuni i kremice iz Vodnjana

Milena Predan u svom malom laboratoriju
Milena Predan u svom malom laboratoriju

Prirodne kozmetičke proizvode male vodnjanske manufakture Milene Predan testirali su prijatelji, obitelj, a kuhani su i spravljeni s ljubavlju i ne sadrže parabene i naftne derivate. Zdrave i prirodne kreme, novi trend na starim znanjima, Milena "kemija" u staroj lišjeri koja je sada postala mirisni laboratorij ljepote. Krcata osušenih biljki što ih sama bere, raznim prirodnim uljima koji se kuhanjem pretvaraju u kreme, pilinge, losione za tijelo i sapune, pravi je raj za žene.

- Oduvijek sam bila vezana za prirodu. Okidač je bio kada mi je prijateljica poklonila prirodni sapun koji ona sama radi. To me zaintrigiralo, a ona mi je pokazala kako se spravljaju sapuni i kreme, priča Milena. Poduzetna Vodnjanka potom je krenula na radionice u Rijeku, a onda završila Aroma akademiju.

- Sapuni se suše tri tjedna. Na bazi su maslinovog ulja i kozjeg mlijeka te s dodacima eteričnih ulja i sušenih biljaka. Izrada je starinska. Kada se napravi sapun, mora se pokriti i ostaviti 24 sata, da se stvori prirodni glicerin, poslije je spreman za vađenje iz kalupa. Manje je pjene, ali struktura je jača, priča Milena u lišjeri i pokazuje sapune - neven, cimet, čajevac, lovor, menta, lavanda, ružmarin. Izgled po želji - običan kockasti ili u obliku cvijeta, leptirića, bubamare. Isto je i s pilinzima, samo su biljke grublje samljevene. Kreme za lice su na bazi gaveza, čajevca i lavande, kantariona i smilja koji zovu cvijetom vječne mladosti, veselo priča Milena i dodaje da joj se proteklog tjedna oduševljeno javila mušterija kojoj je krema na bazi smilja uklonila staračke pjege na rukama.

Manje kutijice u sebi imaju balzame za usne na bazi maslinovog ulja, lanolina i ricinusovog ulja, pokazuje nam Milena i objašnjava da se neke kreme moraju držati u frižideru. Lavanda i čajevac idealni su za mladu i problematičnu kožu, smilje za zreliju. Za suhu je bademovo ulje, za masnu maslinovo ulje, veli o kremama koje se pripremaju od sastojaka koji, poput nevena,  rastu u njezinoj korti ili biljaka iz prirode poput kantariona, smilja, dok je maslinovo ulje njihovo, a kozje mlijeko susjedovo.

"Čini mi se da sam ovime spojila ljubav prema prirodi, ljepoti i posao. Istra je fantastična za kozmetiku, sve je tu, oko nas, nadohvat ruke", kaže Milena. (Lara BAGAR; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter