Prirodni plin za pulsku bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost Vinko Mladineo potpisali su u Puli ugovor o sufinanciranju projekta energetske ucinkovitosti za pulsku Opcu bolnicu.

Radi se o projektu kojim bi se tekuce gorivo za potrebe kuhinje i kotlovnice pulske bolnice zamijenilo prirodnim plinom, a za koji je Fond angažirao Istarsku regionalnu energetsku agenciju. Mladineo je naglasio da se radi o projektu važnom za zaštitu okoliša jer ce se njime iskljuciti uporaba loživog ulja.

- Vrijednost projekta premašuje milijun kuna, a naš je Fond osigurao 400 tisuca... Kvalitetan odnos prema okolišu i ekološka svijest u Istri su veoma razvijeni. Stoga smo ovdje dosad realizirali 85 projekata i osigurali više od 250 milijuna kuna. Uglavnom su to vec gotovi poslovi, za što je naš Fond isplatio skoro 200 milijuna kuna raznim istarskim institucijama. S Pulom imamo zakljucenih šest ugovora vrijednih 12 milijuna kuna. U Istri smo samo za poboljšanje energetske ucinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije sklopili 37 ugovora vrijednih sedam milijuna kuna, kaže Mladineo.

- Usto, dogovorili smo da ce se ubuduce razvijati ideja za korištenje Sunceve energije na podrucju cijele Istarske županije. U tu svrhu Europska unija do ulaska Hrvatske u njeno clanstvo stavlja na raspolaganje 470 milijuna eura. Ako u tom roku pripremimo kvalitetne projekte, moci cemo ozbiljno racunati na ta sredstva, koja su iskljucivo namijenjena zaštiti okoliša i energetskoj ucinkovitosti, zakljucio je Mladineo.


Podijeli: Facebook Twiter