Prirodni plin sve dostupniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljska kuca u kojoj stanuju obitelji Šterpin i Perkovic, u neposrednoj blizini Plinare, prvi su mali potrošaci u Puli koji su dobili prirodni plin. Prikljucen im je 3. listopada, a još dva zahtjeva malih potrošaca iz Labinske ulice cekaju na odobrenje. Medutim, u Plinari isticu da je u Labinskoj ulici i Ulici Valica spremna plinska mreža s 30-ak prikljucaka te su napravljeni preduvjeti za vrlo brzo prikljucivanje potrošaca, naravno kada udovolje potrebnim uvjetima.

Otkad je prirodni plin u svibnju ove godine stigao do Pule na njega su se prikljucili uglavnom veliki industrijski potrošaci, a postepeno ce se prikljucivati i mali, odnosno kucanstva. Osim predaje zahtjeva za prikljucenje, korisnici moraju predati zahtjev za uvjete prikljucenja. Tada im Plinara izdaje uvjete na osnovu kojih se mora projektirati unutarnja plinska instalacija.

Investitor u dva primjerka predaje projekt Plinari na ovjeru-suglasnost. Po tom projektu izraduje se unutarnja kucna instalacija, koju, naravno, mora izvesti ovlašten izvodac. Kada je sve gotovo, potrošac predaje zahtjev za prikljucenje i potpisuje ugovor o prikljucenju, nakon što naravno plati sve potrebne dadžbine. Za sve nove potrošace koji dosad nisu koristili gradski plin, naknada za prikljucenje iznosi osam tisuca kuna bez PDV-a.

Iako je cijena prirodnog plina za 30-ak lipa skuplja po prostornom metru (gradski plin košta 2,48 kuna po kubiku, a prirodni plin 2,72 kune po kubiku), energetska moc prirodnog plina dvostruko je jaca što ce predstavljati pravu uštedu za kucanstva.


Podijeli: Facebook Twiter