Prirodni plin stiže do Velog Vrha i Štinjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon postavljanja 184 kilometara nove mreže, plinofikacija Pule širi se na prigradska naselja te će tako prirodni plin stići i do korisnika na područjima Velog Vrha i Štinjana. Iako je još krajem svibnja 2015. godine trajno zatvorena proizvodnja gradskog plina u Puli, čime je ujedno označen i početak korištenja prirodnog plina za sve potrošače na području Pule, Plinara d.o.o. Pula i u ovoj godini nastavila je s plinofikacijom preostalih gradskih područja. 

Plinovod prema Punta Verudeli

Tako, prema planu koji si je zacrtala Plinara, predstoji plinofikacija istočnog dijela Velog Vrha i industrijske zone Galižana za koju je predan zahtjev za građevinsku dozvolu. Ta će se trasa plinovoda protezati u dužini od oko 11 kilometara, a gradit će se usporedno s rekonstrukcijom državne ceste D66 od novog rotora u Šijani do Velog Vrha.

- Plinara je ishodovala i građevinsku dozvolu za dionicu dugu 4,4 kilometara za potrebe izgradnje plinovoda Katarina - Monumenti čija izgradnja predstavlja preduvjet za plinofikaciju zapadnog dijela grada, kako Velog Vrha tako i Štinjana, pojašnjava direktor Plinare Dean Kocijančić i dodaje da će se, pored toga, usporedno s najavljenom rekonstrukcijom hotela Brioni, graditi i plinovod prema Punta Verudeli u dužini od jednog kilometara, kaže direktor Kocijančić.

Inače, na prirodni plin do danas je u Puli prikopčano oko 10.700 domaćinstava te 700-tinjak poslovnih subjekata, a prema analizama, potrošnja prirodnog plina u odnosu na gradski, omogućuje svakom kućanstvu uštede i do 40 posto. 

Punionica prirodnog plina

- Od 2007. godine do danas u Puli je izgrađeno ukupno 184,5 kilometara nove distribucijske mreže plina za što je utrošeno više od 115 milijuna kuna. Kapitalna je to investicija koja za naš grad i okolicu predstavlja svojevrsnu prekretnicu. Podsjećam vas, Pula je bila četvrti grad u Hrvatskoj nakon Rijeke, Zagreba i Osijeka koja je plin kao energent koristila ponajprije za javnu rasvjetu, zatim za grijanje te kasnije u tehnološkim procesima. Svi jako dobro pamtimo 2001. godinu i eksploziju plina koja je za sve nas bila jedna velika škola i zato smo uz najviše sigurnosne standarde, građanima Pule omogućili prelazak na novi, efikasniji, ekološki prihvatljiviji i ne manje bitno, jeftiniji energent, rekao je  gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Inače, kroz ITU mehanizam gradit će se i punionica prirodnog plina. Projekt punionice stlačenog prirodnog plina na lokaciji bivšeg postrojenja za proizvodnju gradskog plina u Industrijskoj zoni u Šijani prihvaćen je od strane mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja koji će se financirati dijelom iz sredstava Europske unije, a dijelom iz sredstava Plinare. Cjelokupna dokumentacija je spremna za javni natječaj, a sama realizacija projekta očekuje se nakon što se Gradu Puli kao nositelju ITU mehanizma odobre sredstva.

Upravo kroz Strategiju urbanog područja Puli, kao nositelju urbanog područja, trebalo bi biti odobreno 30,6 milijuna eura bespovratnih sredstava te su stoga definirani i neki od ciljeva u koje bi se ta sredstva trebala utrošiti. Projekt "Pametan, zelen i integriran promet" predviđa tako nabavku autobusa koji koriste prirodni plin, uz već spomenutu izgradnju punionice stlačenog plina, i taj je projekt označen kao prioritetan. Novi energent trebao bi doprinijeti, uz Pulapromet kao najvećeg potrošača, i razvoju ostalih komunalnih poduzeća čija će vozila vjerojatno također prijeći na korištenje prirodnog plina s obzirom da će Plinara izgraditi stanicu za punjenje prirodnim plinom. (S. Z. T.)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter