Prirodni plin 3,48 po kubiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Ina od Vlade zatražila poskupljenje plina za 12 posto, odnosno za 20 lipa po kubicnom metru, pitali smo direktora Plinare Deana Kocijancica što bi pulski potrošaci mogli ocekivati u iducem razdoblju.

- Radi se vjerojatno o prošlogodišnjem dogovoru MOL-a i Ine prema kojem se cijene nece dirati do svibnja ove godine, a potrošaci od 1. lipnja mogu ocekivati vece cijene. Govorim o onim potrošacima koji koriste prirodni plin. Cijena po kubiku je 1,70 kuna bez PDV-a. Bude li došlo do poskupljenja, iznosit ce 20 lipa više, odnosno krajnja cijena bi sa sadašnjih 3,11 trebala biti 3,48 kuna po kubiku, rekao je Kocijancic.



Upitan koliko je takvih potrošaca u Puli, odgovara da ih upravo prikapcaju, a njihova se brojka krece oko 300-tinjak. Ima i industrijskih potrošaca, ali se njima cijena, kaže Kocijancic, mijenja svaka tri mjeseca. Ostalih 11.700 malih potrošaca u Puli i dalje koristi ukapljeni plin, cija je cijena po kubiku 2,45 kuna i ona se ne bi trebala mijenjati.

- Ipak, ni ta cijena nije posve zajamcena i ne mogu tvrditi da do poskupljenja tog plina nece doci. Cekamo prijedlog cijena HERA-e (Hrvatska energetska regulatorna agencija, op.a) i kada Vlada potvrdi nove cijene, a to cini u vrlo kratkom roku, mi ih odmah primjenjujemo, kaže Kocijancic i dodaje da se oni, kao mali distributeri, takvom povecanju cijena protive jer od toga ne dobivaju niti lipe sve ono što se u cijeni promijeni prosljeduju dobavljacima, Ini ili Prirodnom plinu d.o.o..


Podijeli: Facebook Twiter