Prirodne ljepote Učke u formi land arta

Geoglif- labirint
Geoglif- labirint

U svijetu takvih projekata ima, a u Hrvatskoj baš i ne pa je možda i stoga projekt Land art staze Stražica - Sapačica u Parku prirode Učka financijski poduprla Zaklada Adris koja svojim djelovanjem promiče i potiče inovativnost i kvalitetu u znanstvenom i umjetničkom radu, podupire darovite učenike, studente i znanstvenike, štiti i promiče hrvatsku izvornost i jača ekološku svijest te pomaže najpotrebitijima u hrvatskom društvu.

Finalisti su odabrani među 736 pristiglih prijava, a prvu fazu land art staze na Učki sa 25.000 kuna u ovogodišnjoj natječajnoj proceduri Zaklada Adris poduprla je u kategoriji ekologije.

Ugodna i lagana planinska šetnica koja bi bila spoj prirodnih ljepota Učke, ekologije i umjetnosti na otvorenom u formi land arta, okosnica je novog projekta "Land art park Učka" kojeg zajednički pokreću Javna ustanova Park prirode Učka, udruga Atelier Hayat i umjetnik Boris Pecigoš. Projekt "Land art park Učka" nudi doživljaj prirode, stazu koja bi čovjeka trebala potaknuti na razmišljanje o prirodi.

- Dobivenih 25.000 kuna za Land art stazu Stražica - Sapačica kao prvu fazu projekta, utrošit ćemo za nabavu materijala i postavljanje umjetničkih izložaka i osnovne opreme uz stazu, klupica, poučnih ploča. Posluže li nas vremenske prilike Land art staza Stražica - Sapačica mogla bi biti gotova na proljeće iduće godine. Iako land staze u svijetu postoje, nije nam poznato da je itko u Hrvatskoj do sada realizirao takav projekt, ističe ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić.

Projekt land art staze obuhvaća izgradnju kružne staze čija trasa prolazi kroz predio Ćićarije odnosno Stražice i Sapaćice. Staza je duga oko 5 kilometara s malom visinskom razlikom, što bi omogućilo da je posjećuju i posjetitelji slabije fizičke spremnosti.

Njena posebnost očituje se u spoju umjetničkih intervencija u formi land arta, umjetničkog pravca koji obuhvaća radove nastale u prirodi i prirodnih ljepota Ćićarije. Vodeća misao staze, koja je idejni projekt slikara Borisa Pecigoša, je razvijanje svjesnosti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Takvo što bi u posjetitelju potaklo svijest o važnosti obazrivog odnošenja prema okolišu i svijest o očuvanju prirode.

Glavni motiv umjetničkih radova bio bi kontakt s prirodom, što bi simbolično bilo izraženo kroz otiske dlanova koji bi posjetitelje vjerojatno privlačili na način da i sami dodirnu stijenu, kamen ili stablo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter