Prirodna sredstva za cišcenje doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vaš dom je uredan i dezinficiran svim mogucim sredstvima koje možete pronaci u trgovini? No, jeste li se ikada zapitali koliko su sredstva s kojima svakodnevno perete sude, sanitarije ili laštite podne površine štetni po vaše zdravlje, ali i okoliš?



Istraživanja u Americi pokazala su da otrovne kemikalije koje držimo u kucanstvu cešce uzrokuju degenerativna oboljenja nego zagadenje zraka. Radi se o višegodišnjoj izloženosti toksicnim kemikalijama iz uobicajenih sredstva za cišcenje. Sve što je potrebno jest da pogledate deklaraciju. Ukoliko nadete u sredstvu klorine (chlorine, sodium hypochlorine, hypoclorite), petrolej (petroleum), amonijak (ammonia), fenol (phenol), cresol, nitrobenzen i formaldehid, cuvajte sebe, a posebice djecu, no najbolje je da više ne koristite taj proizvod.



Te spojeve cete najcešce naci u sredstvima za izbjeljivanje, poliranje metala i drveta, tekucinama za pranje stakla i sredstvima za dezinfekciju. Izazivaju iritaciju pluca, kože i ociju, oštecenja bubrega i jetre te živcanog sustava. Kemikalije uništavaju imunološki sistem, uzrokuju karcinom, povezuju se s astmom i plucnim bolestima, onecišcuju zrak i planet. Tijekom proizvodnje, toksini se raspršuju i odlažu u okoliš te zagaduju zrak i vodu, a veliki je problem i toksicni otpad, pomor riba i drugih životinja te biljaka.



Zato vam savjetujemo da umjesto da trošite novac na otrovne proizvode za koje nas agresivne reklame uvjeravaju da su idealni za nas i naš dom, kupujte samo one koje ne sadrže štetne kemikalije ili napravite sami svoje proizvode za cišcenje - ocat, soda bikarbona, sol, limun i etericna ulja mogu uciniti cuda. Evo nekoliko korisnih savjeta za cišcenje i održavanje namještaja.



Namještaj i parket

Parket jednom tjedno prebrišite vlažnom krpom umocenom u toplu vodu s etericnim uljem bora, koji ce mu dati sjaj i sprijecit ce rasušivanje.
Tamniji drveni namještaj prebrišite otopinom tople vode i instant kave, što ce mu osvježiti boju.
Otiske od caša na drvenoj površini uklonite majonezom.
Unutrašnju stranu kore od banane utrljajte u kožni namještaj, cime ce dobiti sjaj i održati ju novom.
Mrlju od kemijske olovke na kožnoj garnituri poprskajte lakom za kosu i obrišite.
Namještaj od ratana najbolje je oprati slanom vodom. Na pet litara vode stavite jednu punu žlicu soli. Ostale predmete od pruca i šiblja možete oprati mlijekom, a lakirane predmete - lanenim uljem.
Kako biste ispolirali stari drvni stol, pomiješajte jedan dcl maslinovog ulja i 30 kapi limunovog soka. Sve prebrišite kružnim pokretima i na kraju ispolirajte suhom mekom krpom.
Platnena sjenila za svjetiljke perite u toploj vodi u koju ste stavili biološki omekšivac.



Kupaonica

Kadu možete ocistiti nerazrijedenim sokom od limuna ili octom.
U octu nekoliko sati ostavite da se otopi kamenac s mrežica od pipa. Ocat ce otopiti sav kamenac.
Slicno je i sa zahodskim školjkama i pipama. Papirnate maramice umocite u sok od limuna ili ocat, obložite školjku ili pipu s njima te ostavite sat vremena. Kada maknete papirne maramice, dobar dio prljavštine ce se biti otopljen, a osim cetke za školjku, za dodatno ribanje možete upotrijebiti kamen za pete. Za pipe upotrijebite spužvice ili krpe.



Kuhinja i posude

Hladnjak cistite toplom vodom u koju ste stavili ocat. S obzirom da u njemu držite hranu, sigurno ne želite da vam se u njemu isparavaju kemikalije od sredstava za cišcenje.
Osim toga riješiti cete se neželjenog smrada. Kako biste održali frižider mirisnim, koristite sok od limuna.
S posuda odstranite zapecene ostatke hrane, tako da u njemu prokuhate vodu s praškom za pecivo. Kasnije lonce samo prebrišite.
Ukoliko na štednjaku ili loncima imate ostatke od rastopljene plastike, upotrijebite sredstvo za skidanje laka za nokte koje u sebi ne sadrži aceton.
Kako bi vam se lonci još više sjajili, operite ih u vodi u kojoj se kuhao špinat.
Ako kuhinja ima neugodan miris, zakuhajte vodu sa šecerom i cimetom, i pustite da se isparava.
Prljavu mikrovalnu pecnicu ocistite tako da u posudicu s vodom stavite kriške limuna te ih unutra zakuhajte. Pustite da se sve jedno vrijeme isparava u pecnici, te ju samo poslije prebrišite.



Prozori

Ocat možete koristiti i za prozore. U bocicu s pumpicom stavite mješavinu tople vode i octa, te poprskajte prozore i prebrišite ih.
Kako biste oprali jako prljave prozore u topliju vodu stavite malo škroba. Kada se otopi, stavite ga u bocicu s pumpicom, te poprskajte prozore i obrišite.

Odjeca

Ukoliko želite da odjeca zadrži što dulje originalnu boju, prije pranja umocite ju u toplu vodu u kojoj ste otopili malo soli.
Mrlje od kave odmah poprskajte mineralnom vodom ili posipajte praškom za pecivo. Pustite da se osuši, te zatim išcetkajte.
Ako imate zalijepljenu žvakacu gumu na odjeci, stavite ju u hladnjak. Kada se smrzne, samo ju ostružite.
Ženski ruž za usne možete odstraniti alkoholom s kojim ste natopili platnenu krpicu.

Ostalo

Fuge možete ocistiti praškom za pecivo i cetkicom za zube.
Ako želite da vam sjaji lišce sobnih biljaka, istrljajte ih korom od banane.
Prljave cetke za kosu možete ocistiti ako na njih stavite pjenu za brijanje, ostavite 30-ak minuta i stavite pod tuš, koji ce isprati svu prljavštinu i kosu.
Kako biste uklonili neugodni miris iz odvoda, u njega stavite malo soli, zatim malo sodebikarbone i sve zalijte s octom.
Ako želite da vam se prašina bolje lovi za krpu, stavite na nju nekoliko kapi glicerina i isperite ju u toploj vodi.


Podijeli: Facebook Twiter