Priroda nam daje i hranu i lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodnjanska placa u subotu je bila sjedište prvog Festivala samoniklog bilja i zdrave hrane koji je svojim bogatim programom privukao veliki broj posjetitelja. Šesnaest izlagaca iz Istre i Primorsko-goranske županije na štandovima nudi prirodne kozmeticke, ljekovite, prehrambene i ukrasne proizvode na bazi vrijednih, no cesto zanemarenih biljaka koje rastu u prirodi.

U ponudi su najzastupljeniji raznovrsni proizvodi od lavande i maslina te smokve, koja je ujedno privukla najvecu pažnju turista, pa su vrlo rado kušali marmeladu i džemove od smokava interesirajuci se za nacin pripreme.



Posjetiteljima se bnude etericna i bazna ulja od ruže, badema, nevena, oraha i drugih biljaka, a za svako od njih mogli smo doznati cemu služi i kako se upotrebljava. Osim raznih vrsta meda i caja, mogle su se kupiti i marmelade neocekivanih okusa, primjerice od koprive, mente, maslacka, bazge ili drijena.

Cilj festivala koji je organizirala Udruga Mala scena jest upoznati posjetitelje s brojnim vrijednostima samoniklog bilja u prehrani i lijecenju te povezati tradicionalno-narodnu upotrebu s modernim znanstvenim spoznajama o biljkama i time ih vratiti u domove što veceg broja ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter