Priroda i bajkovitost Sare Gortan

Za neke od slika inspirirale su je šetnje Ćićarijom, a za druge kultna serija „Twin Peaks“ (D. ŠTIFANIĆ)
Za neke od slika inspirirale su je šetnje Ćićarijom, a za druge kultna serija „Twin Peaks“ (D. ŠTIFANIĆ)

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc preksinoć je otvorena izložba slika Sare Gortan, mlade umjetnice rođene u Vrsaru koja živi u Musaležu. Gortan iza sebe ima desetak samostalnih i skupnih izložbi, a ovo je jedna od većih. Radi se o slikama nastalima u zadnjih desetak godina, pretežno kreiranima u tehnikama akrila, uz akvarele i kombiniranu tehniku. Dvije stvari su jasne iz slika u ovoj izložbi, a to je da Sara Gortan voli prirodu, ali i bajke, što i sama priznaje. Za neke od slika inspirirale su je šetnje Ćićarijom, a za druge kultna serija „Twin Peaks“ čiji se citati mogu vidjeti na slikama, poput „Fire walk with me“, tako da se ponekad ova dva elementa, Ćićarija i „Twin Peaks“ spajaju u jednoj slici. No ima i drugih stvari ovdje, njen stil se mijenjao tijekom godina.

U predgovoru izložbi Kristijan Jerković kaže da se ovdje može vidjeti „šarolik imaginarij, gdje se mašta stapa s individualnim folklorom i bajkom što indicira fantastičan i simboličan karakter (...) neka vas ne začudi što su na jednoj slici dvije stilizirane glave koje nose na tjemenu urbane motive; kao npr. veduta gradića na brežuljku; dok je druga glava obrasla biljnim motivima i koncentričnim kružnicama, odnosno mandalama koje sažimaju duhovni sklad čovjeka i prirode, te o energiji mjesta. Ukratko, slika je alegorija urbanog života naspram života u prirodi.“

Tu su i neki zanimljivi likovi koji spajaju maštu i prirodu kao glavnu Gortaninu inspiraciju, a Jerković napominje da su to najčešće mačke koje prate umjetnicu kroz život kao kućni ljubimci, a i kao suputnici u šetnji. „Priroda je sastavni dio slika, a ponekad i zasebno kao prozirni terariji s čudesnom florom. Antropomorfni likovi često iznenade svojim stožastim kapicama, pa je neupitno da se radi o patuljcima“, kaže Jerković.

Izložba se može razgledati do 24. veljače, radnim danom od 17 do 21 sat. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter