Pripremite želje, vrhunac padalica u noći 14. prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naša planeta tijekom prosinca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih meteora tijekom noći. Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći s 13. na 14. prosinca. Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito pred jutro, bit će moguće vidjeti i preko pedesetak sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo.

Čestice s asteorida Phaethona

Naime, svake godine početkom i sredinom prosinca na našem noćnom nebu imamo prigodu vidjeti mnoštvo sporih i sjajnih meteora (zvijezda padalica) koje prividno "izlaze" iz radijanta u zviježđu Gemini (Blizanci). Riječ je o Geminidima, zvijezdama padalicama koje na noćnom nebu nadaleko prevazilaze razvikane Perzeide. Smatra se da je "roditeljsko tijelo" ove meteorske grupacije objekt oznake 3200 Phaeton.

- Smatramo da se radi o česticama koje Sunčeva toplina i vjetar "podižu" sa površine asteorida Phaethona prilikom njegova približavanja Suncu, a koji onda u stopu prate ovo nebesko tijelo po njegovoj putanji. Kad se njegova putanja tijekom prosinca preklopi s putanjom Zemlje dio tih čestica ulijeće u Zemljinu atmosferu i izgara u koliziji s atmosferom. Geminidi su veoma spori naspram drugih meteorskih skupina i veoma sjajni, a svake se godine njihova brojnost povećava, pojašnjava Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini.

Inače, Geminidi su relativno "nova" meteorska skupina, prvi puta zapažena 1862. godine i još uvijek "nepotrošena" za razliku od primjerice poznatijih, ali znatno starijih, Perzeida koji već desetak i više godina redovno podbacuju u noćnoj predstavi zvijezda padalica.

Zanimljiv zvjezdani igrokaz

- Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na čim tamnije prostore, sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napravit će ostalo. Posluži li nas vedro vrijeme ove godine zaista imamo prigodu opažati predstavu zvijezda padalica, posebice imamo li u vidu da nam ni Mjesec neće smetati. Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80 do 140 kilometara i pri brzini od 35 km/s. Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planetu pao meteorit. Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled k zvijezdama, poziva Tumpić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter