Pripremite svoj automobil za zimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za naše podneblje neuobicajeno hladno vrijeme zadnjih je dana donijelo jutarnje neugodnosti i brojnim vozacima - otkazivanje poslušnosti njihovih limenih ljubimaca. Mnogi se baš prilikom verglanja uprazno sjete kako možda nisu na vrijeme provjerili stanje akumulatora i promijenili svjecice, pa vas stoga na ovom mjestu podsjecamo što sve trebate napraviti - ako još niste.

Jutarnje probleme najcešce uzrokuje akumulator


Ako posljednjih šest-sedam tisuca kilometara niste obavili redovni servis na automobilu, a ni preventivni jesenski pregled, onda je krajnje vrijeme da to ucinite, jer osim što cete time sacuvati svog ljubimca, vozit cete se znatno sigurnije. Preporucamo ovlašteni servis koji nerijetko nudi besplatnu kontrolu.



Prvenstveno obratite pozornost na tekucine. Rashladna tekucina ili antifriz ne smije biti starija od dvije godine i mora ga biti u dovoljnoj kolicini. Ako se ne sjecate kad ste ju posljednji put mijenjali, zatražite od servisera da izmjeri njezinu kakvocu i po potrebi je nadopunite, ili jednostavno - zamijenite.

Akumulator je najcešci uzrocnik jutarnje neposlušnosti vozila. Zimi se baterija brže prazni, a slabije se odvija i proces obnove punjenja. Svakako izmjerite njegov kapacitet, koji bi morao odgovarati propisima koje je naveo proizvodac. Ukoliko je akumulator stariji od tri godine, zamijenite ga novim.

Vožnja zimi posebno je kriticna u ranim jutarnjim satima jer tada vozaci nerijetko žure na posao pa, osim što brzaju u prometu, cesto ne osiguraju nužnu vidljivost iz automobila, cime riskiraju izazivanje prometne nesrece. Iako je opci trend da se, prvenstveno zbog smanjenja potrošnje goriva i zagadenja okoliša, ne preporucuje zagrijavanje u mjestu, pustite te price: upalite motor, ukljucite ventilaciju na maksimum i potom temeljito ocistite sva stakla, svjetla i žmigavce. Upravo u tih nekoliko minuta motor se malo zagrije i zrak iz ventilacijskih otvora pocinje sušiti vlagu s unutarnje strane stakala.



Zimi jedino zimska guma glavu cuva


Uz pomoc strugaljke ocistite led s vjetrobrana i ostalih stakala. Da biste si olakšali posao, savjetujemo i uporabu spreja koji pomaže u odmrzavanju. Nipošto ne koristite vrucu vodu jer postoji opasnost od pucanja vjetrobrana! Vrlo važno je imati nove metlice brisaca a ne zaboravite uliti i posebnu zimsku tekucinu za pranje stakla koja podnosi temperature do -20 stupnjeva Celzija.

Ako nemate daljinsko središnje zakljucavanje, medu sitnice bez kojih ne izlazite iz kuce dodajte i sredstvo za odmrzavanje brava. Njega nipošto ne držite u automobilu jer ako vam zatreba, necete imati nikakve koristi.
I za kraj nešto što izgleda kao klišej, ali je najvažnija istina: zimi jedino zimska guma glavu cuva.



Ljetne i cjelogodišnje gume loše drže cestu u zimskim uvjetima, a narocito kad je asfalt hladan. Zamislite samo koliko loše prianjaju istrošene ljetne gume. Dakle, jedino rješenje za sigurnu vožnju predstavljaju zimske gume, koje, ako su ljeti dobro skladištene, mogu poslužiti sljedece tri zimske sezone.


Podijeli: Facebook Twiter