Pripremite se za val vrucine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava gradane, a osobito starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike, da tijekom toplinskog vala sljedeca cetiri dana izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

Treba izbjegavati naporan fizicki rad, rashladiti tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi, a upozorava se i da se ne ostavljaju djeca ili životinje u parkiranom vozilu. Treba piti redovito i dovoljno tekucine, izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šecera. Jesti treba cešce manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelancevinama.

Za vrucina preporucuje se lagana široka svijetla odjeca od prirodnih materijala, zaštita šeširom širokog oboda ili kapom, te suncanim naocalama.

Poželjno je rashladiti dom, sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja nocu. Preporucuje se nocno rashladivanje stana zracenjem, a temperaturu u stanu snizit ce i obješeni mokri rucnici.

Osobama s kronicnim bolestima savjetuje se da se konzultiraju s lijecnikom, te da se s njim posavjetuju i o utjecaju lijekova koje uzimaju na termoregulaciju i ravnotežu tekucine u tijelu.

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrucina treba se pridržavati preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova. Ministarstvo preporucuje gradanima da zapišu važne brojeve - Hitna pomoc - 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Detaljne informacije o zaštiti od velikih vrucina mogu se naci na web stranici www.zdravlje.hr (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter