Pripremite se za popis stanovništva!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. do 28. travnja u Hrvatskoj ce se provoditi popis stanovništva. Njime ce biti prikupljeni podaci o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva. Ti su podaci nužni za provedbu gospodarskih i socijalnih razvojnih politika, kao i za znanstvena istraživanja.

Do kraja lipnja bit ce objavljeni prvi preliminarni podaci o ukupnom broju popisanih osoba, ukupnom broju stanovnika, kucanstava i stambenih jedinica u zemlji, ali i po županijama, gradovima, opcinama i naseljima.

Pod stanovništvom koje se popisuje podrazumijevaju se hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva s prebivalištem u Hrvatskoj, bez obzira na to nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu, kao i osobe koje u kriticnom trenutku popisa (31. ožujka u 24 sata) imaju boravište u Hrvatskoj.

Koliko kvadrata ima kuhinja?

Sudjelovanje u popisu stanovništva je obavezno, a kazna je od 300 do 800 kuna za osobe koje ne daju podatke ili ne daju tocne i potpune podatke popisivacima. Postoje i kazne za popisivace i druge sudionike popisa stanovništva koje iznose od cetiri do cak 20 tisuca kuna. Kažnjivo je, na primjer, ako popisivac unese podatke razlicite od onog što ste mu rekli. Tako piše u Zakonu o popisu stanovništva, kucanstava i stanova 2011.

Kada u vaš dom dode popisivac, on ce vam pokazati ovlaštenje kojim to potvrduje i imat ce sa sobom kovcežic s logom popisa stanovništva pa ce ga i po tome gradani prepoznavati. Da popisivaca ne docekate nespremnim, dajemo nekoliko prakticnih savjeta. Ako nekog od ukucana nema doma, i drugi iz obitelji mogu za njega dati podatke, s tim da za djecu do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili skrbnik.

Dobro bi bilo da si pripremite podatke o OIB-u ili da vam je blizu broj osobne iskaznice jer tražit ce se ili jedno ili drugo. Trebat ce vam i podaci o korištenju poljoprivrednog zemljišta s vrstom kultura (oranice, vocnjaci, vinogradi, maslinici i ostalo) uz površine, broj stoke i peradi (goveda, ovce, koze, svinje, perad), ali i o stanu, pa ce se uz vlasništvo tražiti i površina stana, broj soba, ali i koliko cetvornih metara ima kuhinja, kao i koja je godina izgradnje zgrade u kojoj je stan.

Jeste li informaticki pismeni?

Popisivac ce ispunjavati dva obrasca - popisnicu s 45 pitanja i upitnik za kucanstvo i stan s 15 pitanja. Te obrasce možete pogledati na web-stranici Državnog zavoda za statistiku na www.dzs.hr. Svi su ti podaci službena tajna i koristit ce se samo za statisticke svrhe.

Ima i novih pitanja u odnosu na zadnji popis stanovništva od prije deset godina. To su ona o namjeri prisutnosti, odnosno odsutnosti u i iz naselja u mjesecima odnosno godinama, cime se putuje na posao ili u školu, kao i informaticka pismenost poput korištenja interneta, elektronske pošte, obrade teksta i tablicnih izracuna.

Interesa ima i za vaš osobni život pa tako statistiku zanima i vrsta zajednice u kojoj živite - bracna, izvanbracna, ali i istospolna zajednica, ili pak ništa od toga.

Za osobe od 15 godina starosti i starije od toga namijenjen je set pitanja vezan za posao. Pitanja se odnose na to da li se od 25. do 31. ožujka barem jedan sat radio neki posao i za to dobila naknada u novcu ili naturi, da li se tijekom ožujka tražilo posao, je li osoba spremna u iduca dva tjedna poceti raditi...

Neka su pitanja namijenjena osobama koje zbog bolesti, invalidnosti ili starosti imaju teškoca u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. (S. BENIC)

Kad nikog nema doma
Podatke za odsutnu osobu može dati onaj clan kucanstva kojem su podaci najbolje poznati. Ako nikoga nema doma, onda ce popisivac ostaviti obavijest o ponovnom dolasku i broj kontakt-telefona na koji se može dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguce, onda ce popisivac ostaviti obavijest da se ode u obližnji popisni centar i adresu da bi se tamo dali podaci za popis stanovništva.

Bez odgovora i bez kazne

Ima i nekih pitanja na koja ne morate odgovoriti ako to ne želite i za to vas nitko ne može kazniti. To su pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti za koje u zakonu piše "mogu se slobodno izjasniti". Pri upitu o narodnosti opcije su "Hrvat/Hrvatica", "ne izjašnjava se", kao i "druga" gdje popisivac upisuje koja. Kod vjere su kucice "katolicka", "nije vjernik", "ne izjašnjava se" i "druga" te treba upisati koja.


U Istri 712 popisivaca

Na poslovima popisa stanovništva u Istarskoj županiji sudjelovat ce 815 ljudi, saznaje se u zagrebackom Državnom zavodu za statistiku. Sa Županijskim popisnim povjerenstvom Istarske županije, kažu u DSZ-u, usuglašeno je da ce na podrucju Istre biti angažirano 712 popisivaca, što ukljucuje i rezervu od 10 posto, kao i 103 kontrolora, kojih je u pricuvi pet posto.

Iz toga proizlazi da ce istarski popisivac u prosjeku obici 140 kucanstava tijekom perioda popisivanja, sukladno procjeni broja kucanstava dobivenoj od Državne geodetske uprave. Najviše popisivaca bit ce angažirano na podrucju popisnog centra Pula jer je na tom podrucju i najveca procjena broja kucanstava. Takoder, na tom podrucju ce biti angažirano i najviše kontrolora jer je broj kontrolora vezan uz broj popisivaca - u pravilu 1 kontrolor na 7 popisivaca. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter