Pripremite auto za proljetne temperature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kalendarski pocetak proljeca popracen višim temperaturama pravi je trenutak za velika spremanja i promjene. Neki ce na dijetu priželjkujuci savršenu figuru za ljetovanje, drugi ce obnoviti boje na zidovima ili presložiti namještaj, a na red ce zasigurno doci i automobili. Želite li da vam i ove sezone bez prigovora služi, posvetite mu nešto vremena (i novca) i spremni krenite u ljeto.

Prvi je zadatak zamjena zimskih guma onima ljetnog profila. Više temperature zraka, više suncanih sati dnevno, a samim time i viša temperatura kolnika prouzrocit ce ubrzano trošenje zimskih guma.

Uz to, na vrucem kolniku lošije prianjaju pa postoji opasnost o produljenog zaustavnog puta, što može imati fatalne posljedice. Idealna je kombinacija imate li set guma vec montiranih na naplatke, tako da za zamjenu trebate tek nekoliko minuta u servisu ili oko sat vremena u vlastitom aranžmanu.

Nakon skidanja zimskih kotaca, ocistite ih od kamencica koji su ostali zaglavljeni u profilu (koristite izvijac ili kliješta uskog vrha), temeljito ih operite i ostavite da se osuše. Prije skladištenja namažite gume nekim od sredstava za njegu guma, kako biste sprijecili njihovo rasušivanje tijekom ljeta.

Kada je automobil na dizalici, zavirite ispod njega i provjerite ima li kakvih oštecenja izolacije ili lima, odnosno podvozja i ispušnog sustava.



Sol kojom se posipaju ceste vrlo je agresivna i mala tockica hrde ubrzo ce se pretvoriti u ozbiljno žarište. Ako ste u prigodi, operite donji dio automobila dok je na dizalici ili to povjerite nekoj od bolje opremljenih praonica. Unutrašnjost takoder temeljito ocistite i uklonite gumene tepihe koje ste koristili tijekom zime jer se nerijetko ispod njih krije dosta vlage.

Iskoristite suncan dan i ostavite automobil na suncu i poluotvorenih prozora kako bi se podna obloga temeljito osušila, a vodena para izišla iz putnickog prostora.

Serviserima povjerite kontrolu i eventualnu zamjenu peludnog filtra u sustavu klimatizacije jer prljavština na njemu može prouzrociti rošenje stakala, ali i dotok manje kolicine svježeg zraka u kabinu. Iz automobila uklonite nepotrebne stvari poput strugalica za led, lanaca za snijeg, deke i slicnih potrepština koje ste koristili tijekom zime. Svaki dekagram u konacnici donosi manju potrošnju i svima tako drage i potrebne uštede.

Ako ste koristili krovne nosace skija ili kovcege, uklonite ih s krova jer znacajno narušavaju aerodinamiku vozila i povecavaju potrošnju. Ako ih još niste skinuli zbog samopromotivnih razloga, svejedno to ucinite jer do sada su vec svi vidjeli ili culi da ste ove sezone dva-tri puta bili na skijanju.

Tekucini za pranje vjetrobranskog stakla sada možete dodati odredenu kolicinu vode jer više nema opasnosti od smrzavanja, cime cete smanjiti njenu agresivnost i produljiti vijek metlicama brisaca.

Njih pregledajte, temeljito operite i prema potrebi zamijenite novima ako su pocele ostavljati tragove na vjetrobranu. Ako biste za mjesec-dva trebali na redoviti servis ili produljenje registracije, razmislite o ranijem odlasku do servisera kako bi temeljito pregledao vaš automobil i ukazao vam na posljedice koje je zima ostavila. Iskusno oko vidi sigurno više detalja od vašega.


Podijeli: Facebook Twiter