Pripreme za prijem Istrana u izolsku bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi se dogovorili o početku korištenja usluga izolske bolnice za pacijente s područja Umaga, Buja, Novigrada i njihove okolice jučer su tu zdravstvenu ustanovu u Sloveniji posjetili pomoćnica ravnatelja i stručnjakinja za međunarodnu suradnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Dubravka Pezelj Duliba i Renata Turčinov, zajedno s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te gradonačelnikom Umaga i njegovim zamjenikom Vilijem Bassaneseom i Mauom Jurmanom.

Sa slovenske strane primili su ih čelnici bolnice dr. med. Jani Dernič i Felice Žiža, te voditelj opće i hitne kirurgije dr. med. Peter Golob. Kako piše u priopćenju pristiglom iz Grada Umaga, Opća bolnica Izola stanovnicima pograničnog područja je najbliža - od Umaga do Izole jedva je 25 kilometara, dok je do Pule čak 84 kilometara. Tako je predmet razgovora bilo hitno zbrinjavanje pacijenata u Izoli - do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i ugovaranje bolničke zdravstvene zaštite za hrvatske pacijente nakon ulaska u EU.

EU potiče države članice da surađuju u pružanju prekogranične suradnje. Opća bolnica Izola godišnje zbrinjava oko 15.000 bolničkih i 150.000 ambulantnih pacijenata. U njoj se obavljaju složeni postupci, a posjeduje i najsuvremeniju radiološku dijagnostiku, 128-slojni CT, te magnetsku rezonancu (MR) 3 Tesla, navodi pročelnik Ureda gradonačelnika Diego Banković. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter