Pripreme za obranu od poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik rukovoditelja obrane od poplave u Hrvatskim vodama Vitomir Skandul proglasio je u utorak u 12.30 sati pripremno stanje za obranu od poplave.

"Rijeke Raša i Boljuncica nabujale su zbog jakih oborina i topljenja snijega. Valja racunati na daljnje topljenje snijega na Ucki, a s obzirom na to da nam se približava denovska ciklona, koja nam i inace zna zaprijetiti, moguce je zasicenje vodom tla i nastanak poplava", obrazložio nam je svoju odluku.

Za obranu Mosta Raše i donjeg toka rijeke bitan je vodostaj na mostu Pican, koji je u utorak oko podneva bio pola metra ispod tocke na kojoj se proglašava redovna obrana od poplave.

Otopljeni snijeg i kiša koja bez prestanka pada od ponedjeljka navecer u utorak su znacajno podigli vodostaj Pazincice, medutim zasad nema opasnosti od plavljenja okoliša vodotoka.

Potopljen je samo most na poucno-pješackoj stazi kroz Pazinsku jamu koji zbog svog niskog položaja plavi za svakog veceg vodenog vala.

No, postavljen je tako da ga ne bi zahvatio udarni val bujice, kaže nam Radenko Slokovic iz Turisticke zajednice središnje Istre, te da bi se nastala oštecenja, nakon što vodeni val završi u grotlu Pazinske jame, mogla relativno jednostavno sanirati.


Podijeli: Facebook Twiter