Pripreme za novi sigurniji i protočniji ulaz u Pulu

Studija izvedivosti za dionicu Veli Vrh - Pula - Zračna luka (Arhiva)
Studija izvedivosti za dionicu Veli Vrh - Pula - Zračna luka (Arhiva)

Hrvatske ceste nakon velikih ulaganja posljednjih godina na području Pule, velikog kružnog toka na ulazu u grad u Šijani te četverotražne dionice Stancija Peličeti - Šijana, ove godine neće graditi nove prometne dionice i objekte u Puli. Naime, u 27,5 milijuna kuna vrijednom investicijskom planu Hrvatskih cesta za ovu godinu u Istarskoj županiji, te gotovo 43 milijuna kuna vrijednom planu investicijskog održavanja, na području Pule je predviđeno gotovo 3,3 milijuna kuna za otkup zemljišta i projektiranje za četiri projekta.

Veli Vrh - Zračna luka iz EU fondova

Po 1,6 milijuna kuna predviđeno je za projekte Veli Vrh - Pula s izgradnjom kružnog toka na skretanju za Fažansku cestu i rekonstrukciju Vodnjanske ceste. Pritom za projekt Veli Vrh - Pula pola milijuna kuna za otkup zemljišta, dok je 1,1 milijun kuna predviđen za projektiranje. Za rekonstrukciju Vodnjanske ceste, pak, 1,5 milijuna kuna predviđeno je za otkup zemljišta, a sto tisuća kuna za projektiranje. Od ostalog iznosa pola milijuna kuna odnosi se za "ispomoć" Gradu Puli za projektiranje rekonstrukcije obilaznice, dok se gotovo 33 tisuće kuna odnosi za izradu projektne dokumentacije za preuređenje postojećeg raskrižja državne ceste D66 i ceste prema Zračnoj luci Pula.

Ipak, iako ove godine neće biti radova "državnih cesta" već sama izrada projektne dokumentacije daje naslutiti da bi sljedeće godine konačno mogla započeti realizacija rekonstrukcije Vodnjanske ceste vrijedna 22,6 milijuna kuna, te potom i pretvaranje dionice Veli Vrh - Šijana u četverotračnu prometnicu čiju vrijednost Hrvatske ceste procjenjuju na 70 milijuna kuna. S obzirom na visinu iznosa za rekonstrukciju obilaznice do Velog Vrha jasno je da se, što je već ranije za naš list i potvrđeno iz Hrvatskih cesta, namjeravaju ovaj projekt kandidirati za sredstva iz fondova Europske unije.

- U tijeku je postupak javne nabave za EU projekt, odnosno izradu Studije izvodivosti Veli Vrh – Pula – Zračna luka. Predmet studije je prometno povezivanje na relaciji naselje Veli Vrh – Pula – Zračna luka Pula, a zahvat u prostoru obuhvaća sjeverni obilazak grada Pule kroz sjevernu industrijsku zonu i dijelove naselja Veli Vrh sve do spoja na Zračnu luku Pula. Potrebno je izraditi studiju opravdanosti koja će istražiti opravdanost izgradnje te prometnice, pojašnjavaju nam iz Hrvatskih cesta.

Procijenjena vrijednost nabave ove studije je 1,1 milijun kuna (s PDV-om), a kako navode iz Hrvatskih cesta, svrha izrade studije je identifikacija, izrada analize i ocjena svih mogućih racionalnih prometnih rješenja kojim bi se osiguralo: poboljšanje dostupnost zračne luke; promociju intermodalnog prometa (modal switch između zračnog i cestovnog prometa); povezivanje anglomeracije grada Pule s mrežom autocesta i zračnom lukom; poboljšanje gradske/lokalne dostupnosti i povezanosti; zadovoljavajuće rasterećenje gradske mreže i povećanje sigurnosti; poboljšanje regionalne dostupnosti; povećanje sigurnosti učesnika u prometu u području zahvata; smanjenje vremena putovanja; razdvajanje lokalnog od tranzitnog prometa; poboljšanje upravljanja prometom; smanjenje operativnih troškova vozila i zaštita okoliša.

Širenje ceste sve do Bala

Pritom se Hrvatske ceste ne namjeravaju zaustaviti samo na poboljšanju uvjeta prometa iz Pule prema Vodnjanu, odnosno Zračnoj luci već su krenuli u realizaciju izrade projektne dokumentacije obnove državne ceste D 75, odnosno dionice Pula - Bale u duljini 15,1 kilometar. Ugovorena vrijednost izrade projekta iznosi 1,5 milijuna kuna (s PDV-om), a izrada je povjerena Geoprojektu iz Splita.

- Ovom projektu se pristupilo iz razloga proširenja same ceste kao i rekonstrukciji svih opasnih raskrižja, te izradi nogostupa u naseljenim mjestima, a sve u cilju povećanja sigurnosti prometa i udobnosti vožnje. Za ovaj projekt je trenutno u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, zaključuju iz Hrvatskih cesta. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter