Pripreme za Noć muzeja u Istri

Noć muzeja prilika je za noćni obilazak muzejskih zbirki (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)
Noć muzeja prilika je za noćni obilazak muzejskih zbirki (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)

U tradicionalnu Noć muzeja koja će se ovog petka od 18 sati do jedan sat nakon ponoći održati u više od dvjesto muzeja, galerija i kulturnih ustanova u čak stotinu hrvatskih gradova, treću godinu zaredom uključio se i Zavičajni muzej Buzet. - Očekujemo dobar odaziv jer se prethodnih godina pokazalo da je sadržaj zanimljiv Buzećanima, privlačan je za posjetitelje svih generacija, rekao je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Uvod u cjelovečernji program bit će jednosatna pričaonica za djecu do 13 godina pod nazivom "Mitovi i legende o nastanku Buzeta", koja će se u suradnji s Narodnom knjižnicom realizirati u Lapidariju Zavičajnog muzeja. Od 19 sati na rasporedu je šetnja po muzeju i dislociranim muzejskim prostorima. - Buzetski muzej, može svojim posjetiteljima ponuditi različite i zanimljive zbirke u centralnoj muzejskoj zgradi i prostorima u starogradskoj jezgri, kaže Nikolić.

Uz stručno vodstvo, posjetitelji će u centralnoj zgradi saznati ponešto o arheološkom postavu - o prapovijesnoj i antičkoj zbirci i lapidariju, staroj buzetskoj kuhinji, zbirci poljodjelskog alata i narodnim nošnjama Ćićarije, ostavštini Slavomira Cerovca - Mira Blažinčića, važnim glagoljskim spomenicima Istre i Buzeštine i antifašizmu Buzeštine. U dislociranim prostorima bit će izložena zbirka oružja iz ostavštine Slavomira Cerovca i radionica za izradu češljeva od roga.

U 20.30 sati otvorit će se izložba fotografija pod nazivom "Istarski kraji" Kristijana Macinića iz Umaga, iz ciklusa fotografija istarskih krajolika i motiva prošaranih nešto mističnijom i mračnijom atmosferom koja je ujedno i autorov prepoznatljiv izričaj.

Uz kuhano vino, dobru glazbu i dobar ugođaj, u Noći muzeja u 21 sat slijedi koncert grupe Acoustic 3-O. Tri iskusna glazbenika iz Poreča i Funtane, koji su inače članovi poznate porečke rock skupine God.name, u ovom sastavu uglavnom izvode obrade poznatih rock skladbi iz 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća.

U 23 sata započinje koncert buzetskog rock cover banda Tatanka koji će u ponešto žešćem ritmu zaključiti ovogodišnju Noć muzeja u Buzetu. U novi dan posjetitelji će zakoračiti podsjećajući se na poznate rock skladbe iz zemlje i svijeta u obradi mladih buzetskih glazbenika. (G. ČALIĆ ŠVERKO

Zavičajni muzej Poreštine formirat će zbirku turizma

Zavičajni muzej Poreštine nedavno je od svog Upravnog vijeća dobio zeleno svjetlo za formiranje zbirke turizma Poreštine. Stoga pozivaju sve građane Poreča i Poreštine, a i šire, koji imaju predmete vezane uz turizam u najširem smislu riječi da im se jave. Traže se predmeti vezani uz turizam u najširem smislu riječi, od turističkih tiskovina, odjeće, opreme, namještaja, suvenira. Turizam u Poreču razvija se i njeguje od sredine 19. stoljeća, a poseban procvat doživio je razvojem dvaju velikih turističkih poduzeća, te se osim u Poreču razvijao u i Taru, Vrsaru i Funtani. Zainteresirani za donaciju mogu se javiti na broj telefona muzeja 431-585 ili na mail [email protected]. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter