Pripremao atentat u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Simpatizer al Kaide uhicen je u subotu u New Yorku dok je pripremao bombe koje je kanio upotrijebiti protiv policije i pripadnika americkih oružanih snaga, izjavio je u nedjelju navecer gradonacelnik New Yorka Michael Bloomberg.

Jose Pimentel (27), dominikanskog podrijetla, preobražen na islam, "namjeravao je upotrijebiti bombe za napad na policijska vozila, poštansku opremu i vojnike koji se vracaju iz inozemstva", istaknuo je gradonacelnik na konferenciji za tisak.

"To je moglo usmrtiti puno ljudi", izjavio je Bloomberg i dodao da je prije uhicenja "bilo najmanje 13 teroristickih zavjera kojima je meta bio New York nakon 11. rujna". Taj je covjek bio "usamljeni vuk", motiviran nezadovoljstvom zbog angažmana americkih postrojbi u Iraku i Afganistanu, te inspiriran propagandom al Kaide", dodao je gradonacelnik.
"Nije bio dio šire zavjere stranog podrijetla", kazao je Bloomberg.

Šef njujorške policije Ray Kelly istaknuo je da je osumnjiceni vec proizveo tri bombe nakon što je kupio sastavne dijelove na nekoliko razlicitih mjesta i proucio savjete na internetu.


Podijeli: Facebook Twiter