Priprema učenika za posao, a ne za Zavod za zapošljavanje

Nova učionica opremljena u sklopu projekta USEGP (A. DAGOSTIN)
Nova učionica opremljena u sklopu projekta USEGP (A. DAGOSTIN)

U pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile održana je završna konferencija EU projekta "Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta - USEGP" vrijednog 1,040 milijuna kuna. Radi se o projektu usklađenom s cjelovitom kurikularnom reformom kojim se strukovne škole i obrazovanje nastoji povezati s gospodarstvom, rekao je Josip Šiklić ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.

- Naša škola ima elektrotehničko usmjerenje koje smo unaprijedili opremanjem učionice u kojoj se mogu izvoditi vježbe u skladu s potrebama suvremene tehnologije. Važno je, naglašava Šiklić, kako je samo 10 posto sredstva bilo namijenjeno opremanju kabineta, a 90 posto je utrošeno za edukaciju. Naime, škole će ubuduće dobrim dijelom kreirati nove kurikulume, stoga je ovo bila prilika da se nastavnici educiraju kako bi u tomu bili što uspješniji. "Cilj je, kao što smo nekada imali tješnja povezanost s gospodarstvom Istre, jer ovoj školi gravitiraju učenici iz šireg prostora središnje i zapadne Istre. Ne želimo obrazovati kadrove za Zavod za zapošljavanje, već da učenici, kada završe školu znaju gdje ih čeka posao. Dakle da se osposobljavaju za konkretno radno mjesto", kaže Šiklić.

Uče o novoj tehnologiji

Projekt je trajao 12 mjeseci, a uz pazinsku Gimnaziju i strukovnu školu partneri u projektu bili su Srednja škola Mate Blažine Labin, Grad Pazin i Udruženje obrtnika Pazin, dodaje voditeljica projekta Antonela Frank Medica. Ona kaže kako je cilj projekta provedenog u sklopu operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.", realiziranog bespovratnim sredstvima Socijalnog fonda EU, unapređenje školskog kurikuluma podizanjem kompetencija nastavnog osoblje i učenika stjecanjem novih vještina. U sklopu projekta nastavno osoblje educirano je o osnovama metodologije Hrvatskog kvalifikacijskog okvira za izradu standarda zanimanja i standarda kvalifikacija. Unapređen je strukovni kurikulum za smjer tehničar za elektroniku, a izrađen je i priručnik o primjeni SMD tehnologije. U novoopremljenoj učionici za provođenje praktične nastave nabavljena je suvremena oprema za osposobljavanje učenika u primjeni SMD tehnologije. Istodobno su profesori elektrotehničkih grupa predmeta i predstavnici partnera educirani o poduzetničkim vještinama i upravljanju projektima, a zahvaljujući stručnim studijskim putovanjima i upoznavanje s primjerima dobre prakse u inozemstvu poboljšana je kvalifikacija nastavnika.

Priprema za poduzetništvo

Frank Medica posebno je istakla kako su izvannastavnim aktivnostima učenici elektrotehničke struke educirani iz osnova poduzetništva i izrade projektnih prijedloga s ciljem bolje pripremljenosti i konkurentnosti na tržištu rada. Provedeno je školsko natjecanje učenika u razradi poslovnih planova, odnosno projekata, a rezultati su predstavljeni na sajmu poslodavaca održanom u predvorju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile.

Konferenciji je prisustvovala i Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, koja je predstavila Hrvatski kvalifikacijski okvir i metodologiju za izradu standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u kontekstu Unapređenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta, a uz to predstavljeni su ažurirani kurikulum te priručnik i nova oprema za primjenu SMD tehnologije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter