Priprema se izložba o pučkoj pobožnosti Rovinjštine

Lara Tišljar iz Studija Restaura tijekom čišćenja voštanog kipa Bogorodice s Isusom
Lara Tišljar iz Studija Restaura tijekom čišćenja voštanog kipa Bogorodice s Isusom

Iz Zavičajnog muzeja grada Rovinja, konkretno njegovog Povijesnog odjela, na restauraciju je otpremljeno devet predmeta. Njihovom restauracijom, koju će obaviti Lara i Marko Tišljar iz pulske tvrtke Studio Restaura, započinju prve pripreme za izložbu radnog naziva "Devozione - Pučka pobožnost Rovinjštine", koja se planira otvoriti  2017. godine.

- Namjera je izložbom prikazati bogatu kulturnu baštinu vezanu za pučku pobožnost za koju skrbi rovinjski muzej, odnosno predmete pred kojima su generacije Rovinjaca izražavale najintimnije osjećaje - molili za utjehu i pronalazili nadu u trenucima tuge, strahova, poteškoća i očaja ili ih, s druge strane  doživljavali kao pomagače u svakodnevnom življenju. Riječ je dakle,  o slikama, kipovima, križevima, krunicama, sličicama svetaca... koji su se nalazili na javnim prostorima ili u intimi domova rovinjskih obitelji, kaže nam kustosica Tajana Ujčić.

U cilju iznalaženja i drugih predmeta te obogaćivanja same izložbe, Tajana Ujčić pozvala je Rovinjce koji u svojim obiteljskim ostavštinama imaju slične predmete da se jave u Muzej i uključe u realizaciju izložbe na način da ih privremeno posude za izložbu i budu dijelom popratne publikacije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter