Priprema se izgradnja Doma za starije osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog pazinskog gradskog proračuna za sljedeću godinu iznosi 83,5 milijuna kuna, vijećnici i proračunski korisnici moraju svoje eventualne amandmane pismeno (na obrascima s gradskih web-stranica) dostaviti do 1. prosinca, javno izlaganje prijedloga proračuna održat će se 6. prosinca, a konačno usvajanje proračuna Grada Pazina za 2018. godinu očekuje se na sjednici zakazanoj za 14. prosinca, zaključeno je nakon kraće rasprave o prvom čitanju prijedloga proračuna na sjednici pazinskog Gradskog vijeća održanoj u utorak.

Za Dom u dvije godine 25 milijuna kuna

Jedna od značajnijih proračunskih novosti je stavka od pola milijuna kuna za projektiranje pazinskog Doma za starije osobe, ne zbog iznosa, već zbog toga što su uz proračun za 2018. godinu predložene i projekcije proračuna za naredne dvije godine, pa je u 2019. planirano 20 milijuna, a u 2020. godini još pet milijuna kuna za izgradnju te u Pazinu dugo očekivane ustanove. Predstavljajući prijedlog proračuna, gradonačelnik Renato Krulčić napomenuo je kako je još dodatnih 24 milijuna kuna vrijednost svih projekata koje je grad prijavio na državne i europske natječaje, ali oni još nisu odobreni pa ih se nije moglo ni uvrstiti u proračun.

Rasprava je bila kratka. Na pitanje o mogućnostima ambicioznije gradnje objekata komunalne infrastrukture pročelnica za financije Maja Stranić Grah objasnila je da je u tu svrhu gradski maksimum, s obzirom na prihode, 11 milijuna kuna, a za veće se projekte moraju uzimati krediti, kao što će se vjerojatno učiniti za spomenuti Dom. Na pitanje o udrugama koja sredstva dobivaju neposredno bez natječaja, pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč pojasnila je da je to slučaj samo za tri udruge kojima se želi omogućiti kontinuitet u pružanju socijalno-zdravstvenih usluga.

Alarmantno - pola djece treba logopeda

Pazinski su vijećnici, nakon što im je Valerio Drandić u ime Istarske županije predstavio tijek izgradnje pulske Opće bolnice i plan njenog financiranja, prihvatili pazinski udio u otplati kredita za izgradnju bolnice. Pazin će tako preuzeti otplatu ukupno 2,48 milijuna kuna kroz narednih 18 godina, u godišnjim anuitetima od po 150.000 kuna. Vijećnici su također prihvatili godišnji program rada gradskog Savjeta mladih, te godišnje izvještaje Dječjeg vrtića Olga Ban i Osnovne škole Vladimira Nazora, a nakon provedenog natječaja Darko Tumpić ponovno je imenovan za ravnatelja pazinskog Pučkog otvorenog učilišta.

U aktualnom satu vijećnica Suzana Jašić ukazala je da se nakon zapošljavanja logopeda na pola radnog vremena u pazinskoj osnovnoj školi te na pola radnog vremena u vrtiću pokazalo da je to nedostatno, jer je pri prvom provedenom istraživanju utvrđeno da čak 48 posto djece uzrasta od vrtića do drugog razreda osnovne škole ima indikacije za uključenje u logopedsko praćenje i terapiju. Takvo stanje Jašić je nazvala alarmantnim i pozvala gradske vlasti da nađu sredstva kako bi se logopedi s punim radnim vremenom zaposlili i u školi i u vrtiću, pa je pročelnica Nevija Srdoč najavila da će se to uzeti u razmatranje pri sastavljanju sljedećeg proračuna.

Opasni otpad i dalje u krugu bivše Pazinke

Vijećnik Dean Velenderić zanimao se za sudbinu opasnog otpada u skladištu tvrtke Ekooperativa u krugu bivše Pazinke, a obzirom da je ta tvrtka u stečaju. Gradonačelnik Krulčić je u odgovoru rekao da rješenje o obaveznom uklanjanju otpada izdano Ecooperativi još prije nekoliko godina, ali ga ta tvrtka nije poštivala. Sada je navodno ta parcela prodana, pa se Ministarstvo zaštite okoliša i energetike treba očitovati je li novi vlasnik parcele postao i novim vlasnikom na njoj uskladištenog otpada, pa će njemu trebati izdati istovjetno rješenje.

Više se vijećničkih pitanja odnosilo na stanje i potrebe komunalne infrastrukture: na pitanje hoće li se popraviti udarne rupe kod skretanja za Maretiće na cesti Pazin-Vodnjan odgovoreno je da će se zahtjev o tome proslijediti Hrvatskim cestama; izgradnja fekalne kanalizacije u Katunu Trviškom malo je oduljena jer se uz te radove krenula graditi i oborinska kanalizacija, rekonstrukcija vodovoda i širenje ceste, ali do Božića prometnica će biti oslobođena za promet; Ulica Štefanije Ravnić planira se rekonstruirati tijekom 2018. godine; no rekonstrukcija ceste za Grdoselo još nije u planu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter