Priprema se 70. obljetnica rujanskih događaja

Antifašisti IŽ-a pripremaju 70. obljetnicu rujanskih događaja (M. RIMANIĆ)
Antifašisti IŽ-a pripremaju 70. obljetnicu rujanskih događaja (M. RIMANIĆ)

Obilježavanje 70. obljetnice rujanskih događaja iz 1943. kada je Istra nakon višestoljetne težnje za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem u antifašističkoj Narodnooslobodilačkoj borbi priključena Hrvatskoj, razmatralo se na sjednici predsjedništva županijskog Saveza antifašista.

Pokrovitelj proslave, kako je načelno dogovoreno, bit će hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, izvijestio je predsjednik istarskih antifašista Tomislav Ravnić. Supokrovitelj će biti istarski župan Valter Flego, a organizatori Savez antifašista, Istarska županija te gradovi i općine.

Istarski antifašisti zatražili su od Sabora RH da se i u ovom visokom domu obljetnica obilježi na primjeren način, a škole su zamolili da tim povodom održe sat zavičajne povijesti posvećen značaju NOP-a i NOB-a u Istri, a jedinicama lokalne samouprave da se na primjeren način prisjete ovih događaja.

Stoga će školama, općinama i gradovima dostaviti izdanje "Slavni putovi istarske slobode", a javnosti će se predstaviti publikacija "Istra u Titovo doba".

Održat će se i tematska sjednica Skupštine SA i Istarske županije posvećena obljetnici te društvenom i ekonomskom razvoju Istre.

U katedri Čakavskog sabora u Pazinu organizirat će se skup posvećen 70-oj obljetnici Rujanskih događaja, a završna svečanost održat će se 25. rujna na Dan Istarske županije u Pazinu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter