Priprema li se "Marshallov plan" za Ukrajinu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija razmatra sa svojim partnerima, u prvom redu Sjedinjenim Državama i Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi mogla financijski pomoći Ukrajini ako Kijev obeća da će provesti reforme i ako prestane nasilje, doznaje se u ponedjeljak iz europskih diplomatskih izvora.

EU i SAD "pripremaju plan, predložila sam da se nazove Ukrajinski plan, koji razrađuje što odmah trebamo napraviti u različitim gospodarskim sektorima kako bi se poboljšalo stanje", rekla je u nedjelju visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ashton je to kazala u intervjuu za Wall Street Journal, na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu.

"Gospodarska situacija u Ukrajini jako je teška i Europska unija nastoji vidjeti što bi se moglo napraviti u tom kontekstu", kazala je u ponedjeljak njezina glasnogovornica u Bruxellesu.

No, ta pomoć povezana je s reformama koje su potrebne ukrajinskom gospodarstvu, istaknula je Maja Kocijančić. Potvrdila je da EU razmišlja o planu pomoći u suradnji sa svojim partnerima, uključujući MMF, ali nije željela ulaziti u pojedinosti.

Odluka o konkretnom iznosu još nije donesena, ali ona "neće biti mala", dodala je. Također je kazala da se pomoć možda neće sastojati samo od novca nego bi mogla sadržavati i financijska jamstva, pomoć pri investicijama ili za stabilizaciju ukrajinske valute.

O tom pitanju raspravljat će ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku 10. veljače u Bruxellesu.

U pregovorima o sporazumu o pridruživanju, EU je Ukrajini ponudio 610 milijuna eura pomoći. No tu pomoć, uvjetovanu drastičnim programom reformi MMF-a, ukrajinska je vlada ocijenila ponižavajućom.

U prosincu, nakon propasti pregovora, ukrajinski premijer Mykola Azarov, koji je u međuvremenu zbog nasilnih prosvjeda podnio ostavku, zatražio je od EU-a pomoć od 20 milijardi eura. Objasnio je da bi to mogao biti "doprinos EU-a ulaganjima ili zajedničkim projektima korisnima za obje strane."

Rusija je na kraju prevladala ponudivši Kijevu kredit od 15 milijardi američkih dolara i 30 posto nižu cijenu plina.

No, Moskva je prošli tjedan odlučila pričekati formiranje nove ukrajinske vlade prije isplate iduće tranše pomoći, a zadnjih dana sve glasnije upozorava da Kijev nije podmirio dugove za plin.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je prošli četvrtak, nakon sastanka s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Bruxellesu, da EU "i dalje želi pomagati" Ukrajini putem zajmova Europske investicijske banke ili u obliku tehničke ili makrofinancijske pomoći.

Član izaslanstva Europskog parlamenta koji je bio u Kijevu od 28. do 30. siječnja, konzervativac Pawel Kowal zauzeo se za "Marshallov plan" za Ukrajinu.

Po njegovu mišljenju, taj plan, utemeljen na "zajedničkim snagama" EU-a, SAD-a i međunarodnih institucija, počivao bi na dva stupa. Prvi bi se odnosio na modernizaciju ukrajinske industrije, energetsku politiku i zajedničke gospodarske mjere, a drugi bi bio usmjeren na mlade i civilno društvo.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele kazao je na marginama konferencije u Muenchenu da bi Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim državama trebalo ponuditi perspektivu punopravnog članstva u EU.

Europska unija ponudila je Rusiji na nedavnom summitu u Bruxellesu mogućnost stvaranja zone slobodne trgovine od Atlantika do Pacifika ne bi li smirila napetosti u međusobnim odnosima zbog svojih nastojanja da proširi trgovinsku suradnju sa zemljama u ruskom susjedstvu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter