Pripojenje Krima protivno međunarodnom pravu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripojenje Krima Rusiji "protivno je međunarodnom pravu", upozorio je izvršni predsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didier Burkhalter.

"Švicarski ministar vanjskih poslova i predsjednik OESS-a Didier Burkhalter smatra da najnovije mjere koje je u utorak poduzela Ruska Federacija glede statusa Krima predstavljaju kršenje temeljenih obveza OESS-a te nisu u skladu s međunarodnim pravom", objašnjeno je u priopćenju u noći s utorka na srijedu.

Naglasio je da "današnji događaji (utorak) ne smiju značiti prekid diplomacije u prevladavanju krize".

"Iskren i pošten dijalog te napori uloženi u izgradnju mostova sada su važniji nego ikada", piše u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak povijesni ugovor kojim se Krim pripaja Rusiji s neposrednim stupanjem na snagu ne obazirući se na sankcije Zapada proglašene prethodnog dana protiv Moskve. Predstavnici 57 zemalja članica OESS-a moraju se još složiti oko slanja misije u Ukrajinu.

Bijela kuća: Ne kupujte ruske dionice

Bijela kuća pozvala je investitore da izbjegavaju ruske dionice u trenutku dok se zaoštrava retorika oko ruske aneksije Krima. "Ja ne bih, da sam na vašem mjestu, sada ulagao u ruske dionice", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Ističući da SAD priprema nove sankcije Carney je kazao novinarima da će ruska aneksija dijela ukrajinskog teritorija imati dugoročne posljedice na rusko gospodarstvo.

"Oni će snositi teret sankcija koje smo nametnuli mi i EU", kazao je Carney.

SAD i EU nametnuli su zabranu putovanja i zamrznuli imovinu nekih ruskih i odbjeglih ukrajinskih dužnosnika optuženih za sudjelovanje u aneksiji Krima čijih je dva milijuna stanovnika ruske nacionalnosti. (Hina/AFP/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter