Pripadnici IS-a ubili 322 pripadnika plemena u Anbaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Džihadisti Islamske države ubili su 322 pripadnika iračkoga plemena u zapadnoj pokrajini Anbar, među kojima je bilo puno žena i djece, izvijestile su u nedjelju iračke vlasti u prvome službenom priopćenju o težini počinjenog masakra. Sustavna ubojstva, koja su nastavljena u nedjelju obilježila su jedno od najkrvavijih razdoblja u Iraku otkad su u lipnju sunitski militanti osvojili sjeverne djelove zemlje nastojeći ondje uspostaviti kalifat.

Pleme Albu Nimr, isto tako sunitsko, pružalo je tjednima žestok otpor Islamskoj državi ali je na kraju ostalo bez streljiva, hrane i goriva prošloga tjedna dok su se borci Islamske države približavali njihovu selu Zauiyat Nimr.

"Pripadnici Islamske države ubili su 322 pripadnika plemena u Albu Nimru. Tijela 50 žena i djece pronađena su u bunaru", objavilo je u nedjelju iračko ministarstvo za ljudska prava.

Jedan od plemenskih starješina za Reuters je kazao kako je od središnjih vlasti i vojske nekoliko puta tražio da se njegovi ljudi naoružaju, no vlasti su se oglušile. Državna televizija u nedjelju je izvijestila da je premijer Haider al Abadi naredio zračne napade na položaje pripadnika Islamske države u blizini grada Hita, kao odgovor na ubojstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter