Pripadnici diplomatskog zbora u HR posjetili Pulu

Diplomate su dočekali Darko Komšo i Giulia Codacci-Terlević  (D. ŠTIFANIĆ)
Diplomate su dočekali Darko Komšo i Giulia Codacci-Terlević (D. ŠTIFANIĆ)

Pripadnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj danas su, nakon potrage za tartufima na sjeveru Istre dan ranije, nenajavljeno posjetili Pulu i razgledali Arenu. Druženju šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj u sklopu projekta "Osjeti Hrvatsku" jučer u Puli, na Dan neovisnosti, nije prisustvovala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kao što je to učinila u petak u Motovunskoj šumi i Livadama. Kako smo saznali, predsjednica je diplomatski zbor nakon obilaska Arene dočekala na Brijunima.

- Jučer je bilo organizirano druženje u Livadama i Motovunskoj šumi, a danas obilazimo Arenu, da bi poslijepodne bili na Brijunima i Vangi. Ovakva druženja su u svijetu uobičajena, Pokazuju se prirodne ljepote, tradicija, gastronomija i sve ostalo što Hrvatska ima lijepo, a Istra toga ima jako puno. Diplomati su bili ranije u Kopačkom ritu pa je ovo, nakon šest mjeseci, drugi takav obilazak. Jako su zadovoljni s onim što im je prezentirano. Veliki broj njih to je već samostalno i vidio, ali su sada imali prilike upoznati Hrvatsku uz stručno vođenje. Ovakva druženja služe i da veleposlanici razgovaraju i da se druže i vrlo je korisno s diplomatske strane, rekao je posebni savjetnik predsjednice Mate Granić, negdašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske. U pratnji diplomata, dodao je, nisu samo dužnosnici Ureda predsjednice, već i Ureda premijera te Ministarstva vanjskih poslova pa je događaj višestruko koristan.

U amfiteatru su diplomate, koji su pristigli s dva autobusa riječkog Autotroleja i u pratnji više automobila osiguranja, dočekali ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i voditeljica odjela edukacije Giulia Codacci-Terlević. Upoznali su ih s dugom poviješću i značajem najvećeg pulskog antičkog spomenika, a za svjetske je diplomate organiziran i kraći, ali vjerni prikaz gladijatorskih borbi.  (Z. STRAHINJA)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter