Prioritet je izgradnja dvije zaobilaznice

Ivana Maružin, Sandro Jurman i Sandra Orbanić (N. O. RADIĆ)
Ivana Maružin, Sandro Jurman i Sandra Orbanić (N. O. RADIĆ)

- Prioritet je sredstvima Hrvatskih cesta izgraditi dvije zaobilaznice oko Buzeta, putem javno privatnog partnerstva dograditi Dom za starije, izgraditi odvodnju starogradske jezgre i drugih naselja, istaknuo je nezavisni kandidat za gradonačelnika Buzeta Damir Kajin na konferenciji za novinare predstavljajući izborni program. Najavio je također da će dvostruko povećati sredstva za mjesne odbore s time da ta povećana sredstva trebaju usmjeriti u male seoske investicije i programe socijalne pomoći najpotrebitijima jer, rekao je, nitko ne poznaje prilike na terenu bolje od članova MO-a.

-Tri nove zone ćemo izgraditi uz dvije zaobilaznice u predstojećem mandatu i to Mala Huba - Verona i Podrečak - Most Bračana. Buzeština je prije deset godina bila na vrhu u Istri, a danas je na dnu s prihodom po stanovniku svega 33 kune većim od Lanišća. Buzet ili će stati ili će se kambjati. Uvest ćemo red u Buzet, bit će manje fešta i slikanja za novine, poručio je Kajin.

Govoreći o gospodarstvu, rekao je da treba slijediti najbolje primjere u Istri, a ne da investitori bježe iz Buzeta u okolne gradiće. Najavio je da će promijeniti politiku stipendija i tražiti da se mladi vraćaju i da za stipendije preko ljeta desetak dana volontiraju.

- Deset godina Grad Buzet traži od Europe novac no od toga novaca nema ništa, primjerice za palaču Verzi. Umjesto da se je na rok od 30, 40 godina da nekome tko bi je uredio i u nju uložio, a Buzet neka svoj poduzetnički inkubator smjesti u napušteni sud. S obzirom da sudska zgrada nije u gradskom vlasništvu, do toga treba doći u razgovoru s resornim ministarstvom, rekao je Kajin. Najavio je smanjivanje prireza sa 6 na 5 posto, a moguće i na jedan posto ako se zadrži postojeća zaposlenost u Cimosu, uz opasku da će svi štedjeti na sebi, a ne da se uvode prirezi i novi nameti.

- Kada čitam izjave aktualnog gradonačelnika ispada da živimo u raju, a ono što vidim da u zadnjih deset godina u Buzetu nije sagrađena niti jedna nova hala ili da nije ofarbana niti jedna gradska fasada. Ono što je najgore, svake godine pola jedne buzetske generacije mladih ostaje izvan Buzeta. Cimos se prodao za sto tisuća eura, a u zadnje dvije godine iz hrvatskog dijela doma je otišlo dvjesto ljudi. Jedino što su izgradili do savršenstva je sustav stranačkog zapošljavanja. Pokušali su izgraditi kompostanu u Maloj Hubi no narod smo probudili. Izbrisat ćemo dobar dio gospodarske zone Mala Huba iz prostornog plana i veći dio te zone pretvoriti u rekreacijsko područje, najavio je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter